Lifestyle

muški kantun

I penisu ide vrijeme – što se događa s njim kako starite?

I penisu ide vrijeme – što se događa s njim kako starite?
Ilustracija

Zub vremena nikom ne dopušta da se izvuče. Tako i penis doživljava promjene koje se počinju manifestirati oko 40. godine života. Kako zaustaviti taj proces i zašto je bolje noću brojiti erekcije umjesto ovaca.

Padanjem razina testosterona s godinama pada i potreba za seksom odnosno libido, a s time i učestalost seksualnih odnosa odnosno potrebe za masturbacijom. Tko je manje napaljen, ne bavi se više toliko svojim penisom, već nekim drugim stvarima. Na taj način spužvasto tkivo penisa također više nije učestalo u funkciji kao u vrijeme mladosti. Padne li frekvencija punjenja i pražnjenja spužvastog tkiva penisa dolazi i do lagane razgradnje vezivnog tkiva u penisu.

Na tom putu penis polako gubi važne elastične niti, objašnjava urolog dr. med. Holger Uhthoff. No treba u tom smislu razlikovati dva fenomena: pravo fizičko skraćivanje i optičko skraćivanje. Fizičko skraćivanje posljedica je prirodnog procesa starenja muškaraca koji uključuje i sijedu kosu, razgradnju mišića i snižavanje razina testosterona, od 40. do 45. godine oko jedan posto godišnje.

Use it or lose it

Koliko će se penis s godinama uvući u sebe, smežurati i smanjiti se, individualna je stvar. Svaka erekcija je trening poroznog i elastičnog tkiva penisa koje se ispunjava krvlju, naglašava profesor Uhthoff. Muškarac koji se noću i dalje budi s kamenim erekcijama ili vodi živahan seksualni život, njemu se s godinama neće događati puno promjena. Dakle, vrijeme je da noću prestanete zbrajati ovce, radije brojite erekcije i tako podignite svoju formu i održite vitalnost.

Čisto optičko skraćivanje

Muškarci s godinama nabace pokoji kilogram. Udio masnih naslaga raste posebice u području stidne kosti, a vezivno tkivo s vremenom slabi i postaje manje čvrsto. Oboje dovode do toga da penis optički izgleda kraći. Moglo bi se reći da ga masnoća praktički proguta.

Kod izrazito debelih muškaraca može doći do najtežeg oblika nestanka penisafenomena poznatog pod nazivom „buried penis“ gdje penis potpuno nestaje „pokopan“ masnim trbuhom koji se prelijeva preko.

Ako se do sada niste zgrozili promjena koje dolaze sa starošću i neaktivnošću, onda pretpostavljamo da vas je ova zadnja lopata, koja na kraju rješava sve probleme ovoga svijeta, dovoljno otrijeznila. Stoga odmah prestanite gutati masne hamburgere, upišite se u fitness studio i počnite se zdravije hraniti.


Reci što misliš!