Lifestyle

Bijeli, polubijeli, kukuruzni ili raženi

Recept za kruh koji se ne treba mijesiti više puta

Recept za kruh koji se ne treba mijesiti više puta

Pečenje kruha ne mora biti mukotrpan i težak posao uz recept koji vam donosimo. Tijesto za ovaj ukusni kruh ne mora se premijesiti više puta i nakon svakog mješanja ostaviti da se još jednom diže.

Bijeli, polubijeli, kukuruzni ili raženi, bez obzira na vrstu kruha koju birate u pekarnicama, on vrvi aditivima. U današnje vrijeme zbog sve lošije kvalitete pšenice pekarima je teško proizvesti kruh bez dodataka. Mnogima omiljeni bijeli kruh proizvodnjom gubi magnezij i vitamin B1 te je time manje hranjiv.

S dodatcima ili bez njih, mnogi od nas kruh konzumiraju gotovo svakodnevno pa bi stoga bilo najbolje da svojoj obitelji kruh pripremamo u vlastitim kuhinjama. Jer osim što je zdraviji, on je ujedno i ukusniji. A k tome nema ništa bolje od mirisa toplog, domaćeg kruha koji se širi našim domom.

Pečenje kruha ne mora biti mukotrpan i težak posao uz recept koji vam donosimo. Tijesto za ovaj ukusni kruh ne mora se premijesiti više puta i nakon svakog mješanja ostaviti da se još jednom diže. Tajna dobrog kruha jest dobro tijesto. A za dobro tijesto potrebno je vrijeme tijekom kojega će kvaščane gljivice odraditi svoj dio posla.

Za pripremu ovog tijesta potrebne su vam tri minute, a nakon toga potrebno ga je ostaviti 12 sati da se diže bez fizičkih i vremenskih intervencija. Kada je tijesto spremno, do spremanja u pećnicu trebat će vam manje od pet minuta. Vrijeme je to potrebno da za grijanje pećnice.

Kruh se sastoji od brašna, vode, soli i kvasca te se u njega ne dodaju nikakvi drugi dodatci. Na tri šalice brašna potrebna vam je čajna žlica soli te jedna najmanja žlica suhog kvasca i jedna i pol šalica mlake vode. U ljetnom periodu tijesto se digne za najviše osam sati, dok ga je u hladnim, zimskim mjesecima potrebno ostaviti na toplom mjestu.

Odlična fora jest ta da brašno koje ćete staviti u vaš domaći kruh možete sami birati. Sve sastojke dobro promiješajte i nakon 12 sati tijesto se može istresti u lim i peći. Tijesto prije pečenja možete posipati makom, kimom, sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite. Kruh se prvo peče na najvišoj temperaturi pola sata, a zatim nekoliko minuta na 130 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o veličini posude, ali i vrsti bprašna. Kruh od raženog brašna peče se najduže. Kruh od drugih vrsta brašna trebao bi biti gotov za oko sat vremena.

Dnevno.hr


Reci što misliš!