Lifestyle

mali trikovi velikih majstora

Korisni savjeti starih znalaca za pripremu zimnice

Korisni savjeti starih znalaca za pripremu zimnice
RTL

Priprema marmelada, pekmeza, džemova…, općenito spremanje manje ili više obrađenoga voća i povrća u staklenke jedan je od načina pripreme zimnice.

Stari znalci, koji imaju puno iskustva u ovom poslu, savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe.

Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja.

Neki staklenke steriliziraju tako da ih nakon pranja drže otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.

Prije punjenja poklopac i vrh staklenke mogu se prebrisati alkoholom, a neki u staklenku uliju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan okus, primjerice, marmeladi.

Također, kada je riječ o vrućem sadržaju (marmelade, džemovi, sokovi…), dobro je napunjenu i metalnim čepom zatvorenu staklenku okrenuti naopačke, postaviti je na čep i tako ostaviti neko vrijeme.


Reci što misliš!