Lifestyle

istraživanje

Više nećete razmišljati isto o kalorijama: otkriveno u koje doba dana ih trošimo najviše

Više nećete razmišljati isto o kalorijama: otkriveno u koje doba dana ih trošimo najviše
Thinkstock

Novo istraživanje otkrilo je zanimljive podatke o trošenju kalorija koji bi mogli redefinirati vašu svakodnevnicu

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology istražilo je postoji li 'unutarnji sat' u našim tijelima koji određuje kako trošimo kalorije kroz dan. 

Znanstvenici su odlučili studiju provesti na sedmero ljudi, a sudionici su morali živjeti u izoliranom laboratoriju bez prozora, satova, mobitela i interneta. Bili su potpuno odsječeni od ostatka svijeta i nisu znali koliko je sati. 

Svaka je osoba dobila individualni raspored buđenja i spavanja, a studija je trajala tri tjedna kroz koja se raspored mijenjao za 4 sata svaki dan. 

Organizmi su uskoro razvili vlastiti ritam jer nije bilo uobičajenog rasporeda koji su mogli pratiti. Znanstvenici su istražili metabolizam i zaključili zanimljivost o potrošnji kalorija. 

Metabolizam je bio najsporiji prema biološkoj "noći", a najbrži 12 sati kasnije odnosno u podne ili večer: "Iznenadilo nas je da su ljudi trošili značajno više kalorija ako su radili istu stvar svaki dan u isto vrijeme", izjavila je autorica Kirsi-Marja Zitting za MedicalNews Today.

Istina je i da trošimo kalorija konstantno, bez obzira na to koji je dan, ležimo li u krevetu ili trčimo maraton. 

Rezultati su izrazito korisni jer možemo prilagoditi raspored sebi. U slučaju da nam tijelo troši najviše kalorija u poslijepodnevnim satima ili navečer, tada bi trebali pojesti najveći obrok. 

Život i stil


Reci što misliš!