Lifestyle

Zdravlje

Ova vas hrana može voditi u depresiju

Ova vas hrana može voditi u depresiju

Vjerojatno su već svi svjesni rizika koje donosi konzumiranje brze hrane, od pretilosti do raznih bolesti, no znate li i da uvelike povećava rizik od razvoja depresije?

Znanstvenici su analzirali podatke 41 studije kako bi otkrili postoji li poveznica između depresije i prehrane. "Sistemska upala može utjecati na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak. Može utjecati i na neurotransmitere koji su odgovorni za raspoloženje osobe"; objasnila je voditeljica projekta dr. Camille Lassale.

Hrana bogata šećerima i mastima, odnosno procesuirana hrana u tijelu izaziva upale ne samo probavnog sustava, nego cijelog tijela, što nazivamo sistemska upala. U tom slučaju loša prehrana utječe na tijelo isto kao i pušenje, zagađenje zraka, pretilost i manjak rekreacije. 

"Kemija u crijevima vrlo je slična kemiji u mozgu. To znači da hransa koju unosimo u tijelo može utjecati na naše psihičko stanje", kaže dr. Cosmo Hallstromstručnjak za depresiju. 

Najbolje što možete učiniti po ovom pitanju je paziti što jedete, a ako pitate znanstvenike, oni će vam preporučiti mediteransku prehranu - ribu, voće, povrće, orašaste plodove - namirnice koje štite mozak i dižu raspoloženje.

Kako smo mediteranska zemlja, to ne bi trebalo biti tako teško...


Reci što misliš!