Lifestyle

ženski kantun

Sve što trebate znati o menstruaciji u tridesetima

Sve što trebate znati o menstruaciji u tridesetima
Thinkstock

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice. Miomi maternice i endometrioza se najčešće dijagnosticiraju upravo ženama u tridesetima.

Drugi važan faktor u tridesetima je rađanje jer se mnoge žene danas upravo u kasnim dvadesetima ili tridesetima odlučuju na zasnivanje obitelji. Mjesečnica se ne vraća odmah nakon poroda, a posebice ako žena doji. 

Kod dojilja menstruacija može izostati sve dok značajno ne smanje ili potpuno ne prekinu dojenje. Postoji i pozitivan utjecaj poroda na ciklus: 

"Mnoge pacijentice nakon poroda kažu kako su im menstrualni grčevi znatno slabiji nego prije, vjerojatno zbog blagog proširenja vrata maternice", objašnjava Streicher.

Što može utjecati na tvoj menstrualni ciklus? 

Zdravstveno stanje:

"Menstruacija može biti pokazatelj tvojeg zdravlja, a tvoje tridesete godine obično predstavljaju vrijeme kada se pojavljuju neka benigna zdravstvena stanja", kaže Dweck.

Neki od najčešćih: fibroidi, polipi i benigne izrasline na maternice. Dok većina njih nije štetna za zdravlje, oni mogu ometati tvoj ciklus.  Rodila si: Porođaj, bez obzira na dob, vjerojatno će utjecati na tvoj ciklus.

Možda ti je potrebno vremena kako bi se prilagodila novoj rutini nakon bebe, pogotovo ako dojiš, Dweck ističe da se ne trebaš brinuti ako je tvoje ciklus neredovan. 

Zdrava krava
 


Reci što misliš!