Lifestyle

zdravlje

Činjenice o šećeru koje vjerojatno niste znali

Činjenice o šećeru koje vjerojatno niste znali
Pixabay

Donosimo nekoliko činjenica o namirnici koja slovi kao "tihi ubojica" zdravlja i vitkosti.

Šećer utječe na stanice mozga. Jedete li previše slatkoga, to može utjecati na dio mozga koji kontrolira koliko hrane unosite. Jedna je studija pokazala kako i samo gledanje fotografija slatkiša može potaknuti mozak da počne žuditi za njima. Studija je pokazala i kako žene teže odoljevaju slatkome od muškaraca.

Šećer sam po sebi ne izaziva ovisnost o slatkom. Zapravo, izbjegavanje šećera u širokom luku uvijek i svugdje dovest će do nastanka snažne želje za slatkim. Navika vam mora biti jesti šećer redovito u umjerenim količinama i ne uskraćivati si bilo što. Samo morate biti disciplinirani!

Nemojte da vas zavaravaju umjetna sladila. Iako se možda radi o sladilima s niskim udjelima kalorija, oni neće riješiti vaš problem želje za slatkim koja će biti prisutna sve dok ne konzumirate prave šećere. Što se pak ''zdravih'' šećera poput smeđeg šećera i meda tiče, oni ne sadrže ništa manje kalorija od bijelog šećera. U osnovi su isti, a jedina je razlika što sadrže nešto više hranjivih tvari.

Škrob može ''zamijeniti'' šećer. Namirnice koje pripadaju škrobnoj skupini, kao što su tjestenina, bijeli kruh, krumpir ili čips, složeni su ugljikohidrati koje tijelo razgrađuje na jednostavne šećere pa jedenjem više ovih namirnica možete zavarati tijelo i želju za slatkim.

Moguće je istrenirati nepce da uživa i u drugim okusima. Pokušajte jedan tjedan izbjegavati omiljenu slasticu ili smanjite količinu šećera u kavi. Nakon nekog vremena, primjetit ćete da ćete imati smanjenu potrebu za okusom slatkoga. Važno je da ni sa čim, pa ni sa šećerom ne pretjerujete.

Danas je prosječan dnevni unos 285 slatkih kalorija dnevno. Podatke o ovom broju dalo je također jedno istraživanje. Prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka, žene ne bi trebale unositi više od 6 malih žlićica šećera ili 100 kalorija, a muškarci 9 žlićica ili 150 kalorija.


Reci što misliš!