Lifestyle

zdrava prehrana

Palenta - Moderna gastronomija odaje joj priznanje

Palenta - Moderna gastronomija odaje joj priznanje

Žganci, palenta, pura, proja... Pod različitim nazivima kukuruzna krupica od davnina je bila glavno narodno jelo, a moderna gastronomija odaje joj priznanje jer je tako jednostavna, a tako svestrana!

Bilo da u žgancima uživate na starinski način (s mlijekom, bijelom kavom, vrhnjem, preprženom slaninom i lukom, kiselim kupusom...) ili od njih pripravljate male “party” zalogaje i kolače, nevjerojatno je što sve možete postići s mljevenim kukuruzom.

Kukuruzna krupica nije samo slasna i privlačno žuta, nego i zdrava - niskokalorična je, a obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima, pa odlično pročišćuje organizam i daje energiju. Pogodna je za prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten jer ga ne sadrži.

Zdrava uživancija

Prema osnovnom receptu za kuhanje žganaca odnosno palente, u lonac ulijte količinu vode koja je otprilike dvostruko (ili trostruko) veća nego količina kukuruzne krupice. Primjerice, na 5-6 šalica vode (oko 1,5 l) preporučuju se 2-3 šalice kukuruzne krupice.

U vodu dodajte malo soli, a za finiji okus dobro je dodati malo maslaca ili ulja. Zagrijte vodu da zakipi, a potom postupno dodajte kukuruznu krupicu, ukuhavajući je na laganoj vatri uz stalno miješanje, da se ne stvore grudice. Kad se smjesa zgusne, žganci su gotovi (prilagodite količinu vode ovisno o tome želite li da žganci budu gušći ili rjeđi).

Mnogo je varijacija pripreme žganaca - primjerice, neki ih kuhaju tako da u vodu dodaju mlijeko (može i biljno poput rižina ili sojina), a pred sam kraj kuhanja umiješaju malo maslaca ili parmezana kako bi dobili iznimno kremastu strukturu.

Oblikujte kolač, pizzu, krokete...

Kukuruzna krupica ima “neutralan” okus pa se odlično kombinira sa svim ostalim vrstama namirnica: mesom, ribom, povrćem, voćem...

Njezino svojstvo da se pri hlađenju zgušnjava možete odlično iskoristiti za oblikovanje. Ulijete li vruću kukuruznu krupicu u lim za pečenje i ostavite da se ohladi, možete je rezati na kocke ili druge oblike. Ili je još vruću možete uliti u kalupe za pripremu kolača.

Efektnu “tortu” možete dobiti tako da veći okrugli kalup lagano navlažite hladnom vodom, ulijete vruće žgance, pustite da se ohlade, a potom preokrenete “tortu” koju možete oplemeniti različitim dodacima poput preprženog mesa i povrća, slanih ili slatkih umaka, voća...

Dobro ohlađeni, zgusnuti žganci mogu se lagano “grilati” na tavi ili roštilju; od njih se mogu napraviti kroketi, pizza ili sendviči “na kat”... Kolači će biti osobito slasni ako u pripremi tijesta dodate kukuruznu krupicu.

Zapečene delicije

Odličan desert dobit ćete tako da svježe voće “potopite” u još vruće i tekuće žgance (u limu za pečenje ili vatrostalnoj zdjeli) a potom ostavite da se zgusnu, pa kolač lagano zapečete u pećnici.

Želite li slanu verziju zapečenog “kolača”, skuhajte kukuruznu krupicu prema osnovnom receptu. Posudu za pečenje premažite s malo maslaca ili ulja. Ulijte netom skuhane žgance u posudu i pospite naribanim sirom, preprženim lukom i slaninom. U pećnici prethodno zagrijanoj na 200° C pecite dok se sir ne rastopi odnosno dok se ne stvori smeđa korica.


Reci što misliš!