Lifestyle

psihologija

Lovi li i vas tuga i depresija uoči blagdana?

Lovi li i vas tuga i depresija uoči blagdana?
Thinkstock.com

Pred vama su najljepši blagdani u godini, a svejedno se osjećate nesretni, umorni od života, opterećeni srećom drugih oko sebe..?

Blagdanska depresija i tjeskoba 'love' mnoge ljude i sve su češća pojava. U vremenu u kojem mnogi ljudi jedva spajaju kraj s krajem blagdani za mnoge predstavljaju samo novi uteg na leđa – što financijski što psihički. Kako pronaći sreću u životnim okolnostima koje nas nimalo ne maze?

Sreća je u onom što osjećamo
Istraživanja su pokazala da sreća ima manje veze s onim što nam se događa, a puno više s onim što osjećamo i mislimo. Iz toga proizlazi da ni novac, ni veliki utjecaj ne čine ljudima sretnima, nego njihov stav i pogled na život. Sreća je stvar percepcije, u prvom redu sebe i svoje okoline. Ovdje vrijedi često ponavljana deviza da 'samo onda kada ste zadovoljni sobom, možete biti sretni i zadovoljni s ljudima oko sebe'. Stoga nikada pred sebe ne postavljajte prevelika očekivanja i ciljeve - sami sa sobom rasčistite što doista želite u životu i što bi vas učinilo sretnim. I pri tome se koncentrirajte na male, svakodnevne stvari.

Probudite dijete u sebi
Baš svaki dan možete ispuniti malim, sretnim događanjima, bilo da je to kava s prijateljicom, čitanje knjige, šetnja sa psom, gledanje omiljene serije, spremanje ukusnog jela...  svi ti ‘normalni’ svakodnevni trenuci mogu biti izvor naše radosti i unutarnjeg zadovoljstva jer nas ispunjavaju na poseban način. Prisjetite se djetinjstva i toga koliko ste se često smijali. Znate li da su istraživanja pokazala kako se šestogodišnje dijete u prosjeku nasmije 300 puta dnevno, dok odrasli čovjek samo 17 puta! Priupitajte se gdje je nestalo dijete u vama!

Što sam dobro (ove godine) učinila
Na kraju godine svi rezimiramo što smo sve napravili. Sjetite se nekog postignuća u zadnje vrijeme i odmah ćete se osjetiti bolje. Razmišljanje o lijepim stvarima, potiče nas na pozitivniji i optimističniji stav. Ako ste zanemarili svoju duhovnu stranu, vrijeme je da promijenite navike. Usredotočite se na svijet oko sebe, počnite uočavati i uživati u bojama, mirisima i oblici oko sebe. Sigurno znate da i boje pozitivno utječu na naš život, pa što čekate? Obojite svoj život sretnim bojama - poput narančaste, ljubičaste ili zelene!


Reci što misliš!