Lifestyle

ženski kantun

Osam grešaka koje radite prilikom pranja rublja

Osam grešaka koje radite prilikom pranja rublja
Pixabay

Staviti rublje u mašinu i upaliti perilicu čini se kao lak zadatak. No, mnogi od nas prilikom te radnje griješe, što oštećuje našu odjeću, ali i perilicu

Portal BrightSide stoga je napravio popis osam najčešćih grešaka koje biste trebali izbjegavati: 

1. Previsoka temperatura

Niske temperature pranja čuvaju boju i kvalitetu vaše odjeća, a mlaka i hladna voda na jedanak način paru mrlje. Na visokim temperaturama je stoga preporučljivo prati jedino ručnike i donje rublje. 

2. Pretrpavanje perilice prljavom odjećom

Mrlje najprije namočite, isperite na ruke ili prekrijte odstranjivačem mrlja jer se u protivnom neće isprati. Umjesto umjetnog odstranjivača, koristite radije zdravije alternative poput limunovog soka. Za tvrdokorne mrlje u tekući deterdžent umiješajte malo octa. Umjesto octa možete koristiti i sodu bikarbonu. 

3. Pretjerivanje s deterdžentom ili omekšivačem

Ostaci deterdženta u mašini mogu izazvati neugodan mirtis, a previše omekšivača učinit će vašu odjeću bljeđom. Pažljivo čitajte upute za upotrebu, a umjesto da stavite previše deterdženta, operite vašu odjeću dva puta ako je jako prljava. 

4. Omekšivač koristite za sve tipove odjeće

Ne koristite omekšivač prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili materijala od mikrofibre, elastina... jer ih može uništiti. 

5. Pranje kupaćih kostima i grudnjaka

Perilica za rublje ih uništava stoga ih je najbolje prati rukom, kao i donje rublje od sintetičkih materijala

6. Često pranje traperica

Proizvođači traperica i traper materijala savjetuju da uopće ne perete traper u mašini. Ako se ipak odlučite oglušiti na njihov savjet, ne perite traper više od dva puta u periodu od dva do šest mjeseci. 

7. Pogrešno sušenje

Često sušnje u sušilici uništava boju i teksturu vaše odjeće. Osjetljive materijale nemojte sušiti u sušilici uopće. Vunene i štrikane stvari nemojte ni vješati, jer će izgubiti oblik. 

8. Nebriga o perilici

Prljavština i ostaci od deterdženta nakupljaju se u vašoj perilici što može biti uzrokom neugodnog mirisa i bijelih mrlja na vašoj odjeći. Kako biste to izbjegli, redovno prozračujte svoju mašinu, čistite gumene dijelove, a jednom mjesečno isperite perilicu mješavinom sode bikarbone i octa. 


Reci što misliš!