Lifestyle

#astro

Mars u Ribama do 1. siječnja 2019. – Dobijte sve ono o čemu maštate!

Mars u Ribama do 1. siječnja 2019. – Dobijte sve ono o čemu maštate!
Pixabay

Mars u Ribama s nama ispraća jednu i dočekuje novu, nadajmo se sretniju godinu. Od 17. 12. je u sekstilu s Plutonom u Jarcu i donosi izuzetno moćnu energiju, jaku volju i veliku emocionalnu snagu. Vrijeme je da započnete sve ono što dugo obećavate sebi, bez izgovora!

Mars je trenutno u svijetu iluzija, snova, ideala, i u istom će se zadržati do prvog dana 2019. godine. Nudi nam ulaz u drugu realnost i hrani nadu da ćemo nadići svakodnevnu monotoniju i jednoličnost.

Mars je uplovio u prostor imaginacije, znak Riba, da protutnji tijelom kao neobjašnjivi nemir koji, kao po pravilu, stigne na kraju svake kalendarske godine.

Je li već krenulo ono “Mogli smo bolje”, “Eh, da smo samo”… Svečana obećanja da više nikada nećemo ovo ili ono… Da ćemo se više smijati, manje nervirati, više pažnje posvećivati dragim ljudima i sebi?

Da. Dajemo obećanja, zamišljamo želje pa onako tiho kažemo sebi “Od ove godine bit će bolje”… A godina, zaista, nema nikakve veze s tim. Godinu dijele samo dva dana, na primjer srijeda i četvrtak… ili nedjelja i ponedjeljak. I to je sve. Sigurno je samo jedno – godine odlaze, kao vlakovi. Ako se vrate na iste perone, to nisu oni isti koje smo ispratili.

Pa otuda nije slučajna priča o Marsu u Ribama, koji s nama ispraća jednu i dočekuje novu, nadamo se sretniju, godinu. Prešao je cijeli krug i stigao do kraja puta, da probudi nemir, prenaglasi emocije, da inicira promjene. Uostalom, tako to biva na kraju svake godine.

Ovo je Mars u vodenom, promjenljivom znaku, bez snage, bez motivacije i cilja. Ljudi s natalnim Marsom u Ribama nemaju velike ambicije ni ideje, niti jasno definirane ciljeve. Neorganizirani su i nestalni, teško se odluče poduzeti nešto po pitanju vlastitih ideja, jer se misli i želje brzo mijenjaju.

Ovo je Mars koji rijetko zna što želi pa se samim tim prepušta strujama života, bez kontrole. Nema snage da se nosi sa životnim problemima, oslanja se na instinkte i osjećaje i vrlo često krije svoje prave namjere, planove i lice.

Ovdje se udružuju snaga i moć s iluzijom i nadrealnim. Polako se rastvaraju barijere, a nebo šalje poruku da svoj pogled usmjerimo dalje od fizičkog iskustva, ka unutrašnjosti svijeta materije u prefinjeni, nevidljivi svijet višeg duha i univerzalnog postojanja. Ovaj Mars daje moć fantaziji, imaginaciji, predosjećanjima, kontaktu s drugim dimenzijama, duševnom nemiru, filozofiji i platonskim vezama. Pod njegovim utjecajem čovjek gleda u dubinu i osjeća smisao stvari.

Ovo je slab položaj Marsa, jer je kao simbol energije, borbe, moći, vlasti, agresivnosti i dinamike, u Ribama ograničen, “ugušen”, nema dovoljno snage da pokaže dominaciju, snagu, moć i djeluje iz pozadine, što apsolutno ne odgovara njegovoj prirodi.

Ovo je energija prenaglašenih emocija koje potiču od nesvjesnog. Možemo biti vrlo osjetljivi i skloni suzama. Potrebno je da se odviknemo od akumuliranja negativne energije. Neophodni su nam periodi mira i samoće, samospoznaje, kako bismo obnovili energiju i rasterećeni ušli u novu godinu. Došlo je vrijeme suočavanja s vlastitim strahovima i nesigurnošću.

Gotovo sigurno ćemo osjetiti pad fizičke energije, intenzivne promjene raspoloženja, intenzivne emocije, a slabo fizičko tijelo, jer se ovdje, suprotno prirodi Marsa, sve odvija u glavi. Ovo je Mars koji nema potrebu za fizičkom aktivnošću. Umjesto akcije bira emocije, maštu, ideal i fantaziju.

S druge strane, mnogima će ovaj period odgovarati da napune baterije, obnove energiju, pronađu unutrašnji mir, sumiraju postupke iz prethodne godine, naprave listu prioriteta, otplaču još jednom izgubljenu ljubav, pogledaju u lice strahu, s osmijehom isprate one koji više nisu dio njihovih života, dodaju nove želje na onu famoznu novogodišnju listu – i da onako pasivno prepuste, bar na trenutak, svoj život nekoj višoj sili, prstu sudbine, prirodnom toku…

Sada ćemo vlastiti život gledati na pozornici, iz drugačije perspektive. Nedostajat će nam realan kontakt sa svijetom u kojem živimo, bit ćemo humaniji, osjećajniji, požrtvovaniji, slabiji na tuđu bol. Fizičke energije će nedostajati, ali će sva snaga biti u imaginaciji, u našem unutrašnjem, duhovnom biću koje treba spoznati i djelovati u skladu sa porukama koje šalje.

Ovo je vrijeme žrtvovanja za ideale, onaj posljednji trzaj prije potpunog prepuštanja zaboravu. Nećemo dozvoliti kajanje zbog onog “Eh, da sam samo tada probao…” , živjet ćemo i umrijeti, ako treba, za želju toliko sanjanu, za ljubav – pa makar bila platonska, za snove od kojih gradimo realnost. Našu realnost.

Ne zaboravimo da je ovo romantični Mars, Mars sa zvijezdama u očima, Mars vizionar, onaj koji vjeruje samo u jednu snagu, a to je snaga ljubavi i emocija. Ovo je Mars kojem je seksualni kontakt nezamisliv bez emocija i kojem je uvjet za zagrljaj polova duhovna povezanost.

Primijetit ćete u periodu ovog tranzita mnogo ugroženih, nesretnih – ljudi, životinja, djece… pa ćete se moliti za njih pa ćete se zgrožavati od nasilja, odbijati povjerovati da živite u ovakvom svijetu. Ovo je vrijeme upuštanja u tajne veze, nejasne i komplicirane odnose, aktiviranja tajnih neprijatelja i tajnih ljubavnih afera, ubojstava iz zasjede, izolacije i psihičkih lomova.

Ovaj Mars se vodi srcem. On drugi zakon ne poznaje. Intuicija je jako naglašena pa se jednostavno vodite njome i tamo gdje osjećate da ne pripadate okrenite leđa. Ovo je vrijeme pronalaženja sličnih duša, onih koji se prepoznaju na poseban način, ali i onih koji ne vide objektivnu sliku odnosa.

17. prosinca, Mars je napravio sekstil s Plutonom u Jarcu i donio izuzetno moćnu energiju, jaku volju i veliku emocionalnu snagu. Iskoristite ovu energiju da prigrlite oluje svog života zarad rasta, promjene i regeneracije. Vrijeme je da započnete sve ono što dugo obećavate sebi, bez izgovora. Bit će naglašena strast, jaka fizička energija pa je pod utjecajem Riba usmjerite na romantiku i ljubav, za trajanje…

Fizički ćemo biti osjetljivi i osjećati nedostatak snage. Izvjesno je širenje infekcija, povrede stopala i tetiva, srčane tegobe, apatija, melankolija, te sklonost uzimanja alkohola i svih sredstava koji otvaraju vrata u neki manje bolan svijet.

Ne zaboravite napraviti listu želja. Iskoristite ovu energiju da posvetite pažnju sebi i svojim snovima. Zar da još i od snova odustanemo? Poželite sve ono o čemu maštate danima, mjesecima, možda i godinama unazad. Onako sebično, djetinje, mnogo i jako želite. Punog srca i čiste duše. Zamislite ono što vas čini sretnim. Ranjenom iscjeljenje, ožalošćenom utjehu, a očajnome nadu. I vjerujte, da vas od ljepšeg svijeta dijeli samo jedna srijeda ili četvrtak.

Jovanka Blagojević/astroportal


Reci što misliš!