Lifestyle

riješite ih se!

Neurolozi i psiholozi upozoravaju: Ovo je šest neočekivanih navika koje svaki dan uništavaju vaš život!

Neurolozi i psiholozi upozoravaju: Ovo je šest neočekivanih navika koje svaki dan uništavaju vaš život!
Dragana Gordic / Freepik

Govori se da je sreća nejasan pojam jer svatko ima svoje ideje o tome što je to. Ali psiholozi i neuroznanstvenici se s tim ne slažu.

Oni znaju što nas čini zadovoljnima i što nas čini tužnim. Ponekad se osjećamo grozno zbog svakodnevnih stvari i navika koje uopće ne primjećujemo.

Saznali smo što trebamo izbjegavati u životu da bismo bili sretni i napravili smo popis štetnih stvari koje preporučujemo da prestanete raditi odmah.

6. Uvijek sjedimo

Danas, sjedilački način života je uobičajena stvar. Navečer idemo kući automobilom ili javnim prijevozom i sjednemo kod kuće gdje gledamo televiziju ili razgovaramo s prijateljima.

Bez kretanja, smanjuje se razina endorfina i drugih hormona odgovornih za sreću. Svakodnevne šetnje u trajanju od 30 minuta ili 2 treninga tjedno će vas učiniti energičnijima i zadovoljnijima, bez obzira na to što se događa u vašem životu.

5. Cijeli dan provodimo u zatvorenom prostoru

Svi znamo da “rad od kuće” ne doprinosi nužno sreći. No ispada da nam mjesta poput kina, restorana i drugih mjesta koja volimo posjetiti, ne dopuštaju da i mi uživamo u našim životima.

Ali ako provedete neko vrijeme vani na nepoznatom mjestu, postat ćete sretniji i vaše samopoštovanje će se poboljšati. Psiholozi ovu metodu nazivaju “avanturističkom terapijom.” I vrijedno je napomenuti da nije bitno idete li u neku drugu zemlju ili u susjedno selo gdje nikada niste bili, u svakom slučaju, postat ćete sretniji.

4. Ne obraćamo pozornost na stvari koje se događaju oko nas

Doista je važno ne samo obratiti pažnju na ono što radimo, nego i na način na koji to činimo. Na primjer, zamislimo dvije djevojke. Jedan od njih je ljuta jer mora očistiti kuću: radije bi bila na sastanku u otmjenom restoranu, ali nitko je nije pozvao. Druga djevojka samo pere suđe i drago joj je što ima vremena za sebe i da očisti kuću.

U prvom slučaju, djevojka će se osjećati iscrpljeno, a u drugom slučaju djevojka će se osjećati opuštenije. Naša sposobnost da živimo ovdje i sada i da nikada ne dopuštamo da nas naši strahovi, žaljenja i uspomene uznemiruju, čini naš život zanimljivijim.

3. Mi samo uzimamo

Da bismo učinili svoj život smislenim, moramo ne samo uzimati, nego i davati. Djela ljubaznosti čine nas zadovoljnima i osjećamo se značajnima.

Evo nekih dobrih vijesti: čak i najsitnije akcije mogu nas razveseliti. Kupovanje nekog poklona, pisanje bilješke, ili čak oslikavanje zida, sve to je ono što nas navodi da vjerujemo naš život ima smisla i da nas netko treba.

2. Izoliramo se od drugih

Čak i u dobu individualnosti, svaka osoba još uvijek mora pripadati skupini. I ne radi se samo o našim najbližim prijateljima i članovima obitelji. Da bismo bili doista sretni, moramo se osjećati povezani s drugim ljudima.

Prema različitim istraživanjima, ova kvaliteta nam pomaže da pobijedimo bolesti, smanjuje razinu stresa i čini nam da se osjećamo sigurnije. I nije važno kojoj skupini pripadate: to može biti nogometni klub, klub za zabavu, štogod. Samo se morate osjećati kao da pripadate nečemu.

1. Ne stvaramo ništa

Potrebni su nam kreativni hobiji, ne za novac i slavu, već za naše zdravlje. Dokazano je da proces stvaranja smanjuje razinu stresa, poboljšava raspoloženje i pomaže nam u borbi protiv depresije.

Ne zaboravite da kreativnost ne znači samo pjevanje i slikanje, to može biti sve što zahtijeva vaš jedinstveni pristup. Posadite cvijeće, odaberite boju zidova, obavite kućanske poslove i uključite maštu – to je sve što je potrebno!

Sreća nije nešto čemu morate težiti. Sastoji se od sitnih stvari, tako da je možemo stvoriti u svakom trenutku.

Imate li kakve navike koje vas sprečavaju da budete sretni?


Reci što misliš!