Lifestyle

#sexfiles

Šest mitova o intimnim frizurama u koje treba prestati vjerovati

Šest mitova o intimnim frizurama u koje treba prestati vjerovati
Designed by Freepik

O stidnim dlačicama kruže brojne glasine, a mi vam donosimo one najčešće, poput onog da je boja 'donje frizure' jednaka boji kose...

Možda ih skidate voskom, možda ih brijete, a možda ih uopće ne dirate. Da, riječ je o stidnim dlačicama. O njima kruže brojne glasine i mitovi, a mi vam donosimo njih šest u koje trebate odmah prestati vjerovati.

Mitovi o stidnim dlačicama:

1. Mit: Stidne dlačice štite od spolno prenosivih bolesti

Upravo suprotno. Stidne dlačice su naime područje gdje se bakterije zadržavaju.

- Nema sumnje da je izdepilirano intimno području čišće, jer ukoliko nema dlaka bakterije se nemaju gdje zadržavati - rekla je doktorica Wendy Askew, s Instituta za zdravlje žena u San Antoniju. Iako znanstvenici nisu proučavali bakterije u stidnim dlakama, studije su pokazale alarmantno količinu bakterija u muškoj bradi. Još uvijek, brojne žene vjeruju da će ih dlačice zaštiti od genitalnih bradavica i spolno prenosivih bolesti.

- Dlake nisu dovoljna zaštita. Jedna kineska studija zaključila je kako HPV prisutan u stidnim dlakama muškaraca može dovesti do problema s HPV-om kod njihovih partnerica - kaže doktorica.

2. Mit: Smanjuju seksualni užitak

Ovo sve ovisi od žene do žene. Mnogi vjeruju da stidne dlačice dovode do manjeg trenja u krevetu.

- Sve ovisi o tome što žene preferiraju i koliku stimulaciju ili pritisak trebaju da bi postigle orgazama. No, to nema nikakve veze ima li ona dlake ili ih je obrijala - kaže doktorica.

3. Mit: Boja dlačica jednaka je boji kose

Ovo je jedan od klasičnih mitova kad je riječ o frizurici 'tamo dolje'. Istina je da su stidne dlake iste ili slične boje kao boje obrva, a veoma rijetko se podudaraju s bojom kose.

4. Mit: 'Grmlje' nije privlačno

Ovo ovisi o partneru, no postoje neki dokazi da one mogu biti pravi 'okidač' strasti, jer su dlake bogate feromonima koji pokreću i pojačavaju seksualno uzbuđenje.

5. Mit: Nikad ne prestaju rasti

- Srećom, dlake prestanu rasti kad dođu do određene točke. Tada otpadaju, te nove dlake izrastu - kaže doktorica. Dodaje da dužina ovisi od osobe, no rast se obično zaustavlja između 1,5 i 5 centimetra. S vremenom mogu postati i tanje.

6. Mit: Ako imate osjetljivu kožu, ne smijete ih brijati

U ovom slučaju, možda samo trebate prilagoditi način na koji uklanjate dlačice.

- Ako vam vosak ili britvica iritiraju kožu, nađite novo sredstvo - savjetuje doktorica. Dodaje da će prilikom iritacije bakterije koje žive 'tamo dolje' dobiti priliku da se zavuku ispod kože i izazovu infekciju i crvene točkice. Zbog toga probajte kremu koja je namijenjena osjetljivoj koži.


Reci što misliš!