Lifestyle

#zdravlje

Razlozi zbog kojih više nikad nećete baciti limunovu koricu

Razlozi zbog kojih više nikad nećete baciti limunovu koricu
Pixabay

Najčešće je koristimo za pripremu slastica, ali limunova kora može poslužiti i kao djelotvoran lijek.

Limun je prepun nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Kora limuna također sadrži niz vitamina, minerala i vlakana koji organizmu daju hranjive sastojke.

Sadrži i neke zdrave enzime, koji pomažu imunitetu u ovim hladnim danima.

Evo zašto više nikad nećete baciti limunovu koricu.

Daje vam više vitamina

Kora limuna sadrži čak 5 do 10 puta više vitamina nego sam limuna. Da spomenemo samo neke od njih: vitamin C, A, beta karoten, folna kiselina, kalcij, magnezij i kalij.

Pomaže u borbi protiv raka

Limunova korica pomaže osloboditi tijelo od kancerogenih elemenata te se sastoji od komponenti poznatih kao salvestrol Q40 i limonene, za koje se zna da se bore protiv stanica raka u tijelu. Korica također može zaštiti od raka dojke, debelog crijeva i kože.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija čaja s limunovom koricom sprječava rast stanica raka. Također, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tijela.

Poboljšava zdravlje kostiju

Sadrži puno kalcija i vitamina C te konzumiranje kore limuna može spriječiti osteoporozu, reumatoidni artritis, upalni poliartritis i druge probleme s kostima

Smanjuje razinu kolesterola

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže u održavanju razine kolesterola u tijelu.

Vitamin C i flavonoidi pomažu u čišćenju krvnih žila, sprječavajući ili minimizirajući rizike poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca.


Reci što misliš!