Lifestyle

#kužina

Ovih deset stvari morate imati u kuhinjskom "arsenalu"

Ovih deset stvari morate imati u kuhinjskom
Designed by Rawpixel.com

Bilo da ste početnik u kuhinji ili vladate i najzahtjevnijim jelima, određeno posuđe i pribor za kuhanje svakako morate imati, a to će vam potvrditi svaki chef.

Malo tko ima mjesta u kuhinji za sve ono što bi u njoj htio imati, no bez određenih se alata zaista ne može. Nužni su i potrebni svakom kuharu, bez obzira na to vlada li on kuhačom vrsno ili se tek upoznaje s osnovnim receptima. Mi vam donosimo popis osnovnih stvari koje morate imati, a vi pri kupovanju imajte na umu praktičnost te uvijek dajte prednost kvaliteti. 

Gnječilica za češnjak

Budući da češnjak stavljamo u većinu jela, trebate si olakšati posao i nabaviti gnječilicu (prešu) za češnjak. Naravno, ako ju već nemate. Osim što će skratiti vrijeme sjeckanja, dobit ćete fino mljeven češnjak, što ne možete postići nožem. Samo se sjetite odmah ga isprati nakon svake upotrebe kako se ostaci češnjaka ne bi skorili jer ga je u tom slučaju teže oprati. 

Silikonski i drveni pribor za kuhanje 

Želite li da vaši lonci, tave i posude u kojima pripremate jela potraju što duže i pritom ostanu očuvani, umjesto metalnih pjenjača, lopatica i šeflji, radije nabavite silikonske, a kuhače uvijek neka budu drvene. Tako ćete izbjeći oštećenje lonaca i tava koje su posebno osjetljive, a samim time duže će vam i potrajati. Ako ste skeptični prema silikonskom priboru u kombinaciji s visokim temperaturama, ne brinite se, ono najčešće može podnijeti temperature do 220 °C.  

Zdjele za miksanje 

U svakoj se kuhinji mora naći komplet zdjela za miksanje, manjih i većih. No, umjesto plastičnih, poželjne su one od nehrđajućeg čelika. Osim što će vam dugo trajati, bez problema ih možete staviti u hladnjak, zamrzivač i perilicu posuđa, a usto u njima možete topiti čokoladu i kuhati kreme na pari. 

Tave 

Uz lonce, u kuhinji najčešće koristimo tave, stoga je dobro imati tri osnovne vrste koje će vam služiti za pripremu većine jela. Prva i nezamjenjiva jest ona neprianjajuća s keramičkim ili, još bolje, kamenim premazom. Osim što se za nju hrana neće lijepiti, lako se čisti, bez potrebe za ribanjem, pa će samim time dugo potrajati. Druga je grill tava na kojoj možete ispeći meso i povrće koje će zadržati sočnost, a neće biti masno zahvaljujući rebrastim utorima na dnu tave. Iako meso neće biti jednako kao na roštilju, ova je tava izvrsna opcija zimi kada ne možete pripremiti pravi roštilj ili za one koji ga nemaju gdje pripremati. Treća tava koja je također neophodna u kuhinji jest ona nešto dublja od nehrđajućeg čelika. Idealna je za pohanje mesa, pripremu šnicla u umaku ili jela kao što je Stroganoff.  

Vatrostalna posuda za pečenje 

Vatrostalnu posudu svatko mora imati. S njom je pečenje jednostavno i čisto, a time idealno za one dane kada vam se ne da stajati uz štednjak. Bila staklena ili keramička, u njoj možete peći meso, krumpir, povrće, lazanje i razne nabujke, a kada jelo bude gotovo, imat ćete ukusan ručak i samo jednu prljavu posudu. Nakon ručka jednostavno ju očistite od ostatka hrane, s tanjurima i priborom stavite u perilicu te pustite Somat tablete da odrade svoje. Somat će ukloniti sve zagorjele mrlje od hrane bez potrebe prethodnog namakanja posuđa. Po završetku pranja ostaju vam za posložiti samo tanjuri, pribor za jelo i ta vatrostalna posuda, pa imate više vremena za druge stvari. 

Lonac za umake 

Dublji, ali manji lonac s dugačkom drškom je must have svake kuhinje. Osim što se u njemu jednostavno može pripremiti svaki umak, odličan je za manju količinu juhe ako vas nema puno u kući. Takav bi lonac trebao imati deblje dno i stijenke kako umaci ne bi zagorjeli, pa se u njega isplati uložiti malo više novca.  

Ekspres lonac 

Možda vam se čini da vam ekspres lonac ne treba ako imate ostale lonce za kuhanje, ali prevarili biste se. On je idealan za goveđe juhe i govedinu jer će se polako kuhati i kasnije će biti toliko mekana da će se jednostavno topiti u ustima, što je teško postići u običnom loncu. Isto tako, u njemu je najbolje kuhati veće komade mesa poput svinjske koljenice ili uskršnje šunke. Također, skratit će kuhanje graha ako ste ga prethodno zaboravili namočiti. 

Pleh za pečenje 

Pleh za pečenje obično dobivate s pećnicom, no uvijek je dobro imati barem dva, jedan plići i jedan dublji. Osim keksa, na njemu možete peći slane i slatke kiflice, buhtle, kroasane, burek, pizzu te razno povrće i gljive. U svakom slučaju, isplativi su jer traju dugo, a ne koštaju puno. Želite li ih još bolje očuvati, uvijek koristite papir za pečenje jer ćete tako izbjeći zagorjele ostatke hrane koje nećete morati ribati. 

Posuda za peku od lijevanog željeza 

Iako imate druge zdjele za kuhanje i ova vam tehnički ne treba, neka jela jednostavno u njoj ispadnu bolja. U njoj se kuhaju gulaši, variva i slična jela koja zahtijevaju sporo kuhanje na laganoj vatri. Vjerujte, ništa ne može nadmašiti okus jela iz ovakve posude. Ni u jednom drugom loncu nećete dobiti okus gulaša kakav će biti u ovoj. Osim na štednjaku, može se koristiti i u pećnici za pečenje kruha, složenaca, ali i mesnih jela. Ovakve su posude poprilično skupe pa, ovisno o tome koliko često kuhate ovakva jela, razmislite koliko ćete novaca u nju uložiti. Ako ju nećete koristiti na tjednoj bazi, bit će vam dobra i ona nižeg cjenovnog ranga.  

Kvalitetni noževi 

Bez seta kvalitetnih noževa ne možete ni kvalitetno kuhati. S lošim i tupim noževima samo ćete osakatiti namirnice koje pripremate, bilo to meso ili povrće. Ne trebate ih puno, ali neka budu od nehrđajućeg čelika i s kvalitetnom drškom koja se neće lako uništiti. Nikako ih nemojte prati u vrućoj vodi jer će otupjeti, već ih isperite pod mlakom vodom. Također, ne perite ih ni agresivnim sredstvima za pranje, dovoljan je običan deterdžent za pranje posuđa.


Reci što misliš!