Lifestyle

#video

Do savršenih trbušnjaka uz samo četiri jednostavne joga vježbe

Do savršenih trbušnjaka uz samo četiri jednostavne joga vježbe

Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Sekvenca za savršene trbušnjake. Možda ove vježbe izgledaju bezazleno, ali daju odlične rezultate. Aktiviraju sve mišiće trupa kao i cijelog tijela. Povećavaju snagu i izdržljivost. Zagrijavaju tijelo, povećavaju cirkulaciju  i mišićnu masu te tope masne naslage.

1) Yoga sklekovi

Iz položaja planine, udahnite i izdahom se spustite u visoki plank ili izdržaj. Udahnite u planku i izdahom se spustite u položaj chaturanga, laktovi i ramena neka ostanu u liniji, nadlaktice i trup trebaju biti u paraleli s podom. Udahnite i uđite u položaj psa prema gore te se izdahom vratite u planinu. Ponovite 5 do 10 puta.

Napomena: možete svaki položaj zadržati po nekoliko udaha i izdaha. Tako ćete vrlo brzo razviti veliku izdržljivost i snagu.

Dobrobiti: Jačaju cijelo tijelo, pogotovo trbuh, leđa i ruke. Razvija i koordinaciju.
 
2) Plank

Iz položaja Mačke podignite stražnjice u vis i formirajte oblik planine, zatim dovedite tijelo u paralelu s podom. Spustite stražnjicu, ruke su okomite na tlo, ramena blago prelaze preko ručnih zglobova, rotirajte laktove prema unutra, pogledajte ispred sebe ili u pod. Zadržite položaj 30 do 60 sekundi, postepeno možete povećavati do 2 minute. 

Dobrobiti: Jača cijelo tijelo, pogotovo ruke, ručne zglobove, jača mišiće trbuha i leđa.

3) Niski plank

Iz položaja plank spustite jednu pa drugu podlakticu na pod. Laktovi trebaju biti razmaknuti u širini ramena. Zadržite položaj 30 do 60 te spustite koljena na pod.

Napomena: možete dinamično kombinirati plank s niskim plankom. U plenku napravite udah a izdahom spustite jednu pa drugu podlakticu, udahom vratite jednu pa drugu ruku u početni položaj planka. Ponoviti 10 puta. 

Dobrobiti: Jača cijelo tijelo, pogotovo ruke i ramena, ručne zglobove, jača mišiće nogu, trbuha i leđa.

4) Core snaga

Legnite ravno na leđa. Stavite dlanove na pod uz stražnjicu. Podignite noge pod kut od 45 stupnjeva. Lijevu nogu ostavite u zraku, a polako i kontrolirano desnu petu spuštajte prema podu koliko god možete, bez da vam se leđa odvoje od poda i bez da stvarno taknete petom pod. Zadržite kratko ovaj položaj te polako i kontrolirano vratite desnu nogu i ponovite s lijevom. Napravite 10 puta sa svakom nogom.

Napomena: za vrijeme vježbe glava i leđa su cijelo vrijeme priljubljeni uz pod i ne smiju se u nijednom trenutku odvojiti.

Dobrobiti: osnažuje cijeli trup, jača mišiće trbuha, nogu i fleksore kuka.

 


Reci što misliš!