Lifestyle

#fitness

Šest pogrešaka koje trebate izbjegavati kada radite čučnjeve

Šest pogrešaka koje trebate izbjegavati kada radite čučnjeve

Čučnjevi imaju trenutak u fitnesu sličan onom koji traperice visokog struka imaju u modi. Iako je ova vježba prilično osnovna, zbog ovih stvari možda nemate rezultate kakve ste očekivali.

1. Ne stišćete dovoljno jako

Dok radite čučnjeve trebali biste uključiti cijeli donji dio tijela, a učinak će biti veći ako dok se spuštate dodatno stisnete stražnjicu, tetive i kvadricepse. Na taj će način svaki čučanj koji napravite imati veći učinak.

2. Radite čučnjeve nakon kardija

Ako vam je cilj izgraditi veću, snažniju guzu, ovom se pogreškom sabotirate. Ako su vam noge već izmorene od trčanja neće vam ostati dovoljno energije za kvalitetan trening snage. Ako ga i odradite, učinak neće biti ni približno isti kao da ste krenuli svježi.

3. Ne spuštate se dovoljno nisko

Želite li izvući najviše iz svakog čučnja, morate dovesti svoja bedra u položaj paralelan s podom (ili niže) prije nego što se krenete vraćati u uspravan položaj.

4. Ne uzimate dan odmora

Mišići vam trebaju vremena da se oporave nakon treninga. Ako neumorno trenirate svaki dan, bol koju osjećate ne nastaje zbog jačanja vaših mišića, već zbog trganja mišićnih vlakana.

5. Ne dodajete dovoljno otpora

Obični su čučnjevi odlična vježba za početnike, no ako ih radite već neko vrijeme i ne vidite promjenu, trebali biste dodati utege.

6. Krivo ih radite

Kao i svaka vježba, ako ih ne radite ispravno, čučnjevi ne samo da neće biti učinkoviti nego biste se mogli i ozlijediti. Zapamtite da vam stopala trebaju biti odvojena za širinu vaših ramena, koljena ne bi trebala prelaziti nožne prste, leđa se ne bi smjela savijati, a pete bi vam trebale ostati na podu tijekom cijelog čučnja.


Reci što misliš!