Lifestyle

opasnost od bakterija

Razlog više da umjesto lifta odaberete stepenice

Razlog više da umjesto lifta odaberete stepenice
Thinkstockphotos

Nakon ovoga, dobro ćemo paziti!

Tipke u liftu prljavije su od zahoda, kaže jedno kanadsko istraživanje. Znanstvenici iz Toronta otkrili su da 61 posto tipki u bolničkim dizalima vrvi bakterijama, a ima ih i na 43 posto ručki vodokotlića i kvaka na vratima zahoda.

Kako biste spriječili širenje klica, laktom ili olovkom pritisnite željeni kat, predlaže autor istraživanja, Donald A. Redelmeier, dr. med.

Ovih upozorenja posebno se držite u ovo doba godine, kada intenzivnije vladaju viroze i razne bolesti koje se prenose prljavim rukama. No, krenete li stepenicama, svakako nastojte izbjegavati rukohvate – jer i oni su leglo bakterija!Od brojnih predmeta koje gotovo svakodnevno koristimo, a nismo ni svjesni koliko su ‘zaraženi’ tu su i ručke na košaricama iz dućana, jelovnici u restoranima, novac, prekidači za svjetlo, posudice za sol i papar u restoranima, bankomati, sprave za vježbanje u teretani, slavine…

Naš savjet: Perite ruke – što češće! Ili, ako nemate priliku oprati ruke, obavezno u torbi nosite sredstvo za dezinficiranje ruku, te svakako izbjegavajte dodirivati lice (trljati oči, nos, usta…) kako bi smanjili mogućnost unošenja bakterija u organizam!!!


Reci što misliš!