recept
Brze kakao kocke, ukusne i gotove za tren
Jednostavan, ukusan i fin kolač, od sastojaka koje se uvijek nađu u kući.
Sastojci:
4 jaja
10 žlica šećera
10 žlica* brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice grožđica
4 žlice mljevenih oraha
3 žlice kakaa
2 dl kiselog vrhnja
Za premaz:
4 žlice džema od kajsija ili šljiva
Za glazuru:
70 g margarina
100 g čokolade
2 žlice šećera
malo mlijeka (4-5 žlica)
Priprema:
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, dodati kiselo vrhnje pa
brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao, grožđice (koje su
prethodno namožene u toploj vodi, da omekšaju, pa ocijeđene) i
orahe.
Zatim polako dodati umućen snijeg od beljanjaka, lagano ručno
miješajući.
Sipati u pleh (30×20 cm) obložen papirom za pečenje i peći u
zagrijanoj rerni, na 180 °C oko 20 minuta. Vrijeme pečenja
prilagodite svojoj rerni!
Vruć kolač premazati džemom, a kad se džem malo prosuši,
premazati čokoladnom glazurom.
Glazuru pripremite tako što ćete sve sastojke otopiti na pari ili
u mikrotavalnoj pećnici, ostaviti da se malo prohladi i zgusne,
pa preliti preko kolača.
* U pitanju su pune žlice, ali ne vrhom pune.
Izdvojeno
-
U Muzeju antičkog stakla protekli tjedan održano je ekskluzivno snimanje priloga za emisiju „Silvia Kocht“, poznate austrijske voditeljice.
-
Festival dokumentarnog filma ZagrebDox i na sam dan dodjele nagrada, velikog finala jubilarnog izdanja, donosi niz projekcija recentnih svjetskih dokumentaraca, među kojima je i četverosatni audiovizualno-kulinarski spektakl "Menus-plaisirs — Les Troisgros".
-
Otvorene su prijave za Fotosofiju, besplatni seminar i workshop za naprednu fotografiju koji pod vodstvom i umjetničkom direkcijom fotografa Damira Hoyke već devetnaest godina okuplja fotokreativce iz Hrvatske i regije.
-
U sklopu Dana Zadarske županije, Udruga 300 godina Za dar, u suradnji s Čakavskim saborom Šopron i Maticom hrvatskom Šopron (Mađarska), organizirala je književno-prosvjetnu manifestaciju „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“.
Reci što misliš!