Lifestyle

loše navike

Zašto nije dobro piti kavu na prazan želudac?

Zašto nije dobro piti kavu na prazan želudac?
Bojan Bogdanić

Iako stručnjaci već godinama upozoravaju da je doručak najvažniji obrok dana te da kavu ne treba piti prije njega, mnogi od nas ne mogu ni zamisliti da dan počnu, a da prvo ne popiju kavu. Evo zašto to nije dobra navika.

Povećava se razina želučane kiseline

Kada popijemo kavu na prazan želudac, povećava se razina klorovodične kiseline u probavnom sustavu, a to je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, pa već imaju višak te kiseline. I kod ostalih ljudi, ta navika uvećava rizik od nastanka čira, gastritisa, iritabilnog kolona i refluksa.

Povećava se rizik za pojavu tumora

Nakon unošenja kave na prazan želudac, otežava se apsorpcija proteina pa se javljaju nadutost, iritacija, i upala crijeva, što na duže staze znatno povećava rizik od pojave raka debelog crijeva.

Povećava se opasnost od tjeskobe

Kava sama po sebi djeluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava još je snažnija ako se kava pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u tijelu i anksioznost česti su pratioci jutarnje kave prije doručka.

Povećava se opasnost od depresije

Kofein umanjuje proizvodnju serotonina, hormona sreće, a nedostatak tog hormona glavni je uzrok depresije. Kada popijemo kavu na prazan želudac tijekom dana, lučenje serotonina postaje uvjetovano izvanjskim čimbenicima, a ne radom mozga, kao što bi trebalo.

Dnevno.hr


Reci što misliš!