Lifestyle

američka studija

Gen je kriv za trudnoću unatoč kontracepciji

Gen je kriv za trudnoću unatoč kontracepciji
www.profimedia.hr

Stručnjaci nagađaju da određeni gen, koji je aktivan samo kod malog broja ljudi, ometa rad hormona. To je možda odgovor na pitanje zašto dio žena zatrudni iako uzimaju pilule

Prema najnovijoj studiji američkih stručnjaka neki ljudi imaju gen koji razgrađuje hormone i čini ih manje učinkovitima. Radi se o genu CYP3A7*1C, a on bi možda mogao biti odgovoran za to što neke žene ostanu trudne iako piju kontracepcijske pilule ili u sebi imaju hormonalnu spiralu. 

Nagađaju da taj gen ometa kontracepciju i u njemu se nalazi odgovor na pitanje zašto svake godine određeni broj žena neplanirano zatrudni, unatoč hormonskoj zaštiti. Kažu da je gen aktivan u svim fetusima, ali nekako se isključi kod većine odraslih ljudi. 

- Te hormone koristimo već desetljećima, ali morali bismo početi gledati kako oni rade kod žena koje ih uzimaju, moramo razumjeti kako oni utječu na žene. Svake godine osam posto žena zatrudni unatoč korištenju kontracepcijskih tableta, nešto manje onih koje imaju hormonalnu spiralu - pojasnio je glavni autor studije dr. Aaron Lazorwitz, docent za opstetriciju i ginekologiju na Sveučilištu Colorado.

Dodao je da zbog ovog otkrića žene ipak ne bi trebale pojuriti na genetski pregled jer su potrebna još brojna istraživanja kako bi se njihova sumnja potvrdila.

Ljudski genom u potpunosti je mapiran 2003. godine pa istraživači u svim područjima mogu analizirati kako genetika utječe na sve. Dr. Lazorwitz priznaje da je kontracepcija još nedovoljno istražena u tom području.

- Mislim da je zanimanje za druga područja medicine u posljednjih 20 godina naglašeno, ali malo smo zaostali u zdravlju žena. Nitko to nije učinio s kontrolom rađanja, a ipak dajemo kontracepciju mnogim ženama - rekao je, a prenosi Daily Mail.


Reci što misliš!