Lifestyle

savjeti

Kako presadnice povrća održati zdravima?

Kako presadnice povrća održati zdravima?
Pixabay

Dolaskom toplijeg vremena pred nama je sadnja presadnica plodovitog povrća u zaštićenom prostoru. Dobre, tj. zdrave presadnice povrća trebale bi imati dobro razvijen korijenov sustav, ne bi smjele biti zaražene bolestima i štetnicima te na listovima imati oštećenja u vidu smeđenja-nekroza i žućenja-kloroza.

Stoga upućujemo proizvođače na redovite zdravstvene preglede presadnica u zaštićenom uzgoju jer dolaskom toplijih dana sa povišenom vlagom zraka nastupit će i povoljni uvjeti za pojavu štetočina. Od kukaca tu se pojavljuju prezimljujuće populacije lisnih uši, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Uputno je praćenje populacije navedenih štetnika žutim i plavim ljepljivim pločama koje se vješaju iznad presadnica kako bi sa njihovom pojavom pravodobno krenuli u suzbijanje.

Za tu namjenu preporučamo jedan od sljedećih insekticida koji imaju dozvolu u povrću: Mospilan 20 SP, Actara 25 WG.

Ako imate biološku zaštitu, protiv tripsa u paprici, treba pripaziti  na uvjete primjene zaštitnih sredstava na presadnicama. Ako primjenjujete jedan od gore navedenih insekticida, unos predatora ne smije biti u sljedećih 6 tjedana od trenutka zadnje primjene ovih pripravaka.

Od uzročnika bolesti, važno je ukazati da prekomjernim zalijevanjem, pregustim sklopom i povećanom vlagom zraka može doći do pojave bolesti, osobito  polijeganja presadnica ( Pythium spp.) i  gangrene korijenovog vrata ( Phytophthora capsici). Stoga bi presadnice trebalo zaštiti jednim od dozvoljenih fungicida kao što su Fonganil gold, Previcur energy ili Proplant te ih primijeniti po registracijama za svaku kulturu i uputama na pripravku.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa na etiketi , sukladno registraciji proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 


Reci što misliš!