Lifestyle

oprez

Tri namirnice koje su opasne ako ih krivo pripremite

Tri namirnice koje su opasne ako ih krivo pripremite

Neke namirnice koristimo često zbog njihovog odličnog okusa ili hranjivih vrijednosti, ali ako se krivo pripreme mogu biti jako opasne za zdravlje.

Bazga

Iako su svi dijelovi bazge ljekoviti, za pripravke se koriste najčešće bobice i cvjetovi. Omiljena je i u tanjuru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvjetovi se pohaju. No, odlučite li se na pripremu bazge, imajte na umu da se mora prokuhati ili skuhati na pari. Sirova bazga sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme s disanjem, piše Punkufer.

Koštice

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Riba pauk

Riba pauk može ozlijediti neoprezne ribolovce i kuhare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oteklina, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mjesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti liječničku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode.


Reci što misliš!