Lifestyle

#putputujem

Ideja za izlet: Vrila Gacke, odmor za sva osjetila

Ideja za izlet: Vrila Gacke, odmor za sva osjetila

Nemate ideju za izlet, a želite se isključiti od gradske vreve i malo bi se maknuli iz Zadarske županije? Evo našeg prijedloga. Iz Zadra smo krenuli ''starom cestom'' prema Tonkovićevom i Majerovom vrilu.

Pauzu možete napraviti na nekom od brojnih odmorišta na putu, ali isto tako i istražiti jedan dio hrvatske ne tako daleke povijesti. Naići ćete na bojno vozilo u kojega možete i ući, a to je podsjetnik na rujan 1991. godine i borbu za Ribnik i zaleđe Medaka. No, pripazite, u blizini se još uvijek nalazi minirano područje. Kada smo tamo prošli, zatekli smo pripadnike HCR-a u akciji. 

Kavu možete popiti i u Gospiću. Tamo smo se i mi zaustavili, u pubu Highlander s pogledom na gradski trg koji je ovih dana prepun pisanica.

Vrila Gacke bila su naš cilj i odmah su nas osvojili ljepotom, zelenilom, ali i bujnim zvukom vode koja se probija preko mlinskih kamena. 

Tzv. vodenice ili mlinice nekada su bile ''špica'' za mještane. Danas su ipak samo turistička atrakcija. 

Možete probati kruh od brašna koje se dobiva starinskom metodom. Poseban je.
Nakon obilaska mlina i stručnog objašnjenja mlinara imat će te priliku kupiti brašno koje je mljeveno na tradicionalan način. Od svega toga možda i ogladnite pa vam preporučamo da odete na pastrvu koja je uzgajana u vodama rijeke Gacke. Ako ste za pizzu tu je Ruspante pizzerija, a nudi se dobra spiza i u nekom od restorana u Otočcu ili Gospiću. Ili jednostavno budite maštoviti i ponesite svoje dekice, ležaljke, kremu za sunčanje, knjigu...

7e556e98e4b6ba654c7f23ae9ad41923.jpg?v=2Zanimljivost iz daleke prošlosti: najstariji dokazi o boravku ljudi u Gackom polju pronađeni su u špilji Pećini, a potječu iz mezolitika (srednjeg kamenog doba). 

Vrela rijeke Gacke proglašena su spomenikom prirode, a Gacko i Dabarsko polje značajnim krajobrazom.

U Muzeju Gacke možete istražiti arheološku japodsku, povijesnu i etnografsku zbirku, posjetiti crkvu Presvetog Trojstva iz 17. stoljeća, obići ostatke stare utvrde na brdu Fortica.

Na povratku popili smo još jednu kavu, ovaj put u Gračacu, a provjerili smo i kako su životinje koje se nalaze u improviziranom vrtu Milana Anića poznatom kao "Zoo vrt Anita".

 


Reci što misliš!