Lifestyle

#sexfiles

Seks i pamet - postoji li među njima ikakva veza?

Seks i pamet - postoji li među njima ikakva veza?

Seks je lijek za sve boljke, reći će neki, a ako mislite da pretjeruju i samo se prave važni svojim libidom, znanstvenici su nebrojeno puta potvrdili da je seks blagotvoran za mnoge stvari.

Ipak, postoji jedna stvar koja se rijetko spominje, a to je činjenica da nas seks može učiniti - pametnijima, barem tako tvrde u novom istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Plos One.

Naime, redovit seks pojačava aktivnosti mozga, jer su rezultati pretraga krvi pokazale da oni koji se više seksaju imaju visoku razinu rasta živaca.

Ukratko, osim što smanjuje stres, seks jača snagu vašeg mozga. Do sličnih su rezultata došli istraživači s Princetona koji su testirali mentalno zdravlje štakora i vezu sa seksom, i ponovno su onima koji se redovito seksaju rasle živčane stanice. 

Što je još važnije, detaljnije istraživanje pokazalo je da seks potiče rast moždanih stanica u hipokampusu koji drži pod kontrolom učenje i pamćenje. Aktivnosti hipokampusa se smanjuju s povećanim razinama stresa i depresijom, no opet je tu seks kao univerzalni lijek. 

Kako ne bi sve ostalo na teoriji, postoje dokazi da će starije osobe koje se redovito seksaju rjeđe patiti od demencije, što znači seks štiti stanice mozga od propadanja, i to tako što uzrokuje povećan protok krvi u mozgu i diže razine kisika.

Da ne duljimo - navalite, dobro je za vas na sve moguće načine.


Reci što misliš!