Lifestyle

Plan prehrane

GAPS dijeta podijelila je javnost i stručnjake

GAPS dijeta podijelila je javnost i stručnjake
Pexels

Što biste rekli kad bi se ispostavilo da prehranom možete izliječiti depresiju ili neke mentalne poremećaje? Zvuči vam neobično? Upravo to tvrdi navodno može učiniti sve popularnija GAPS dijeta.

Ideja iza GAPS (Gut and Psychology Syndrome) je da, konzumirajući određenu hranu, možemo poboljšati probavni sustav, ali i psihološko zdravlje. Žena koje kreairala dijetu, Natasha Campbell-McBride, vjeruje da je velik broj stanja poput poteškoća s učenjem i depresija povezano s problemima u probavi i s crijevima. 

Plan prehrane vodi nas kroz nekolika faza u kojima se eliminira razna hrana kako bismo poboljšali stanje crijeva i tako utjecali na psihičke probleme pa čak i one vrlo ozbiljne poput OCD-a i bipolarnog poremećaja. 

Prva faza krucijalna je prema liječnici Campbell, a podrazumijeva strogu eliminaciju hrane u 6 razina. Tada bismo se trebali najviše fokusirati na domaće juhe, probiotike, đumbir, mentu i čaj kamilice. 

"Nemojte unositi povrće dok proljev ne prestane", objašnjava službena stranica GAPS dijete. 

"Kad je stijenka crijeva upaljena, tijelo neće prihvatiti dobro vlakna." U drugom stupnju početne faze dodajemo sirove žumanjke, ribu, pire od jabuke i domaći kruh. 

Nakon što početna faza završi, osobe mogu krenuti na pravu GAPS dijetu. To može početi tek kad vam je stolica pravilna.

GAPS izbacuje sve šećere i žitarice, a povećava se unos fermentirane hrane. Ovaj  način prehrane trebali bismo pratiti barem dvije godine, a i nakon toga je potrebno izbjegavati procesuiranu hranu i šećer.

Što smijemo jesti na GAPS dijeti?

Ne mnogo, iskreno. Sve se bazira na unosu mnogo ribe, jaja i fermentirane hrane. 

domaće meso i riba
probiotička hrana
đumbir, menta, kamilica
sirova, organska jaja
avokado u juhama
grillano meso
​svježe iscijeđeno voće
češnjak
neprerađeni med

​Trebate li probati ovaj način prehrane?

Neki ljudi tvrde da su profitirali zbog GAPS-a. No, ovo je eliminacijska dijeta koja je vrlo ograničavajuća i to duži vremenski period.

Može biti opasna za određene populacije, a posebno za ranjive mlade ljude. Mnogi stručnjaci su kritizirali GAPS jer ne postoje znanstvene studije koje dokazuju takvu povezanost mentalnog zdravlja i hrane.

Životistil


Reci što misliš!