Lifestyle

#gastro

Umak od gljiva uz koji će meso i tjestenina biti još ukusniji

Umak od gljiva uz koji će meso i tjestenina biti još ukusniji

Imamo recept za brz, jednostavan, a preukusan umak od gljiva za koji će vam trebati pola kilograma šampinjona i tek nešto suhih vrganja, probajte! Odličan je kao preljev za tjesteninu, a u njega možete smjestiti i mesne okruglice ili pečenu piletinu.

Ako volite gljive, s ovim umakom neće pogriješiti. Brzo se i lako priprema, a odličan je s tjesteninom, ali i kao nadjev za bruschette. Možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela, posebno piletinu na tavi ili mesne okruglice, a najbolje se slaže sa zdjelom zelene salate. Budući da gljive spadaju u one namirnice koje nije preporučljivo podgrijavati, nemojte to raditi, ali ih slobodno pojedite hladne, kao namaz uz grissine ili krekere.

Sastojci:

- 500 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka 
- 150 ml bijelog vina 
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 prstohvata soli
- malo papra
- maslinovo ulje

Priprema:

1. Suhe vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale gljive prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.

2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte ulje, sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak, majčinu dušicu te na laganoj vatri pirjajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.

3. Potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploške i nastavite pirjati narednih 5-6 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da se sve zajedno kuha nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i popaprite te pirjajte narednih 10 minuta.

4. Pred kraj dodajte slatko vrhnje, sve izmiješajte i kuhajte još nekoliko minuta do željene gustoće.

5. Ovako pripremljen umak poslužite uz tjesteninu, rižu ili uz meso.


Reci što misliš!