#gastro
Umak od gljiva uz koji će meso i tjestenina biti još ukusniji
Imamo recept za brz, jednostavan, a preukusan umak od gljiva za koji će vam trebati pola kilograma šampinjona i tek nešto suhih vrganja, probajte! Odličan je kao preljev za tjesteninu, a u njega možete smjestiti i mesne okruglice ili pečenu piletinu.
Ako volite gljive, s ovim umakom neće pogriješiti. Brzo se i lako priprema, a odličan je s tjesteninom, ali i kao nadjev za bruschette. Možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela, posebno piletinu na tavi ili mesne okruglice, a najbolje se slaže sa zdjelom zelene salate. Budući da gljive spadaju u one namirnice koje nije preporučljivo podgrijavati, nemojte to raditi, ali ih slobodno pojedite hladne, kao namaz uz grissine ili krekere.
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 prstohvata soli
- malo papra
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Suhe vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale gljive prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.
2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte ulje, sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak, majčinu dušicu te na laganoj vatri pirjajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
3. Potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploške i nastavite pirjati narednih 5-6 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da se sve zajedno kuha nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i popaprite te pirjajte narednih 10 minuta.
4. Pred kraj dodajte slatko vrhnje, sve izmiješajte i kuhajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
5. Ovako pripremljen umak poslužite uz tjesteninu, rižu ili uz meso.
Izdvojeno
-
U ponedjeljak, 29. travnja, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar (Ogranak Grad) održat će se predstavljanje prijevoda romana kanadskih frankofonskih starosjedilačkih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana u organizaciji Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru.
-
Prošla je Noć knjige, prošao je Svjetski dan knjige i autorskih prava, a boga mi, prošao je i Diada de Sant Jordi. Netko je čitao, a netko je i darovao.
-
Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA - 38.) nije se uspjela plasirati u treće kolo WTA 1000 turnira na zemljanoj podlozi u Madridu, gdje ju je u meču drugog kola nadigrala peta nositeljica, Grkinja Marija Sakkari (WTA - 6.) sa 6-3, 6-2.
-
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, u petak, 26. travnja 2024. godine u vremenu od 8 do 10 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Ninu
Reci što misliš!