Lifestyle

#ordinacija

Kako liječiti bol i peckanje pri mokrenju?

Kako liječiti bol i peckanje pri mokrenju?
Thinkstock

Bolno mokrenje karakterizira bilo koja vrsta boli, nelagode ili osjećaj peckanja pri mokrenju. Ovi simptomi mogu se osjetiti na mjestu gdje urin izlazi iz tijela, odnosno unutar tijela, iza stidne kosti, u mokraćnom mjehuru ili prostati. Bol kod mokrenja je dosta čest problem, a može biti praćen i češćom potrebom za mokrenjem.

Većina ljudi mokri od 4 do 6 puta na dan, ovisno o količini tekućine koju unose u organizam. Često mokrenje može biti posljedica konzumiranja velike količine tekućine, infekcije mokraćnih putova, nadraženosti zbog kamenca u mjehuru, inkontinencije, povećane prostate, tjeskobe ili pak dijabetesa. 

Bol pri mokrenju se obično opisuje kao blaže ili jače peckanje te može biti i u većini slučajeva je uvjetovano nekom infekcijom mokraćnih putova ili drugom upalom. Može se također raditi i o gljivičnoj infekciji vagine ili pak o upali penisa, kao i kamencima u bubrezima ili mjehuru.

Većinu mokraćnih infekcija uzrokuje Escherichia coli. Ta bakterija, odnosno bakterije su prisutne u debelom crijevu, ali mogu se iz čmara proširiti u otvor mokraćne cijevi te završiti u mjehuru. Ako bakterije imaju povoljne uvjete, mogu se smjestiti u sluznicu mjehura, razmnožavati se, izazvati infekciju, a potom i upalu. 

Kako prepoznati infekciju?

Ako imate infekciju mokraćnih putova, javit će vam se neki ili svi od navedenih simptoma: 

pečenje ili peckanje prije, tijekom ili nakon mokrenja,
imate čestu potrebu za mokrenjem,
bol u donjem dijelu trbuha, 
osjetljivost iznad stidne kosti, 
krv u mokraći,
mutna mokraća,
neugodan miris mokraće, 
povišena tjelesna temperatura,
nagla potreba za mokrenjem te nemogućnost ispuštanja više od nekoliko kapi.

Bolno mokrenje kod žena može biti posljedica:

promjene u vaginalnom tkivu tijekom menopauze (atrofični vaginitis),
herpes infekcija u genitalnom području,
nadraženosti tkiva vagine,
vulvovaginitisa, poput gljivica ili drugih infekcija vulve i vagine.

Ostali uzroci bolnog mokrenja uključuju:

intersticijski cistitis,
infekcije prostate (prostatitis),
cistitis uzrokovan zračenjem – oštećenje sluznice mjehura zbog zračenja u području zdjelice.

Zašto se peckanje češće pojavljuje kod žena? 

Osjećaj peckanja praćen slabijim ili jačim simptomima uglavnom se pojavljuje kod žena. Razlog tome je i ponešto evolucijski. Ženski spolni sustav je u velikoj mjeri zbog svojeg položaja puno izloženiji razvijanju infekcija.

Ulaz u vaginu vrlo je blizu čmara što u velikoj mjeri olakšava bakterijama ulazak u rodnicu (u kojoj ne vlada baš uvijek vaginalna ravnoteža, odnosno rodnica nije dovoljno kisela) gdje se mogu neometano razmnožavati te potom uzrokovati infekcije koje će utjecati na mjehur. 

Kada nije u pitanju obavljanje male ili velike nužde, onda je seks. Većinu spolnih infekcija prenose upravo muškarci, te će prodirući penisom pogurati bakterije u rodnicu, a potom će se ondje razviti infekcija. 

Korištenjem tampona također se može uzrokovati šteta. Tampon može pritiskati gornju stijenku rodnice te nadražiti dno mjehura. Rub dijafragme također može nadražiti dno mjehura te se kao posljedica može javiti peckanje prilikom mokrenja. 

Tijekom trudnoće, pritisak povećane maternice može otežati potpuno pražnjenje mjehura i tako potaknuti nastanak infekcija. Nakon menopauze, sluznica mokraćnih putova može s vremenom postati tanja, manje elastična te samim time i podložnija infekcijama. 

Poznata epidemiologinja Betsy Foxman sa Sveučilišta u Michiganu također naglašava: „Infekcija može zahvatiti uretru (uretritis), mjehur (cistitis) ili bubreg (pijelonefritis). Zbog ovog sindroma godišnje velik broj žena pati od čestog i bolnog mokrenja. Iako su muškarci također u opasnosti, učestalost bolnog mokrenja je kod žena čak veća, nego kod osoba s visokim rizikom od infekcije što znači da bi one trebale biti na posebnom oprezu.“

Krenizdravo


Reci što misliš!