Lifestyle

diy pasta za lice

Kurkumom protiv crvenila i podočnjaka

Kurkumom protiv crvenila i podočnjaka
Thinkstock

Kurkuma je začin koji potječe iz Indije, a tamo se od davnina koristi u prehrani te njezi kože. Kurkuma za lice može učiniti čuda, počevši od ublažavanja prištića, ožiljaka od akni te mrlja na koži.

Svoje ljekovito djelovanje kurkuma među ostalim duguje i aktivnom sastojku kurkuminu, koji djeluje protuupalno i antioksidativno. Krema za lice od kurkume može biti i domaća, a u nastavku članka pročitajte recept za razne tretmane za lice od kurkume.

Kurkuma je ljekovita zbog svog sastava. Žuti začin se pravi od korijena biljke gdje su pohranjene mnoge hranjive tvari. To su:

dijetalna vlakna,
nezasićene masne kiseline,
vitamine C, K, E i B skupine,
minerali poput magnezija, kalija, natrija i željeza,
fitokemikalije poput kurkumina.Proizvode od kurkume možete nanositi dvaput tjedno na lice, a idealno bi bilo da je razmak između nanošenja dva do tri dana. Kurkumu izbjegavajte ako ste na nju alergični te je nemojte koristiti ni u kojem obliku.Ako niste sigurni kako će Vam koža reagirati na kurkumu, isprobajte mali dio pripravka na unutrašnjem dijelu zapešća. Ako se koža jako zacrveni ili počne peći, kožu isperite i nemojte nastaviti s upotrebom proizvoda od kurkume. 

Kod upotrebe kurkume za lice budite oprezni jer ona može žuto obojitisvijetlu i laganu tkaninu. 

Kurkuma pasta za lice

Pasta za lice od kurkume je tradicionalni kozmetički tretman koji se primjenjuje na mladenkama u Indiji kako bi im koža prije vjenčanja bila ljepša i zategnutija. Ta se tradicija prenijela i na zapadni svijet koji je prihvatio tretmane od kurkume za lice.

Pastu za lice možete napraviti od:

pola čajne žličice kurkume,
pola čajne žličice jabučnog octa,
jedne jušne žlice meda,
pola čajne žličice tekućeg ili čvrstog jogurta.

Pastu za lice napravite tako da dobro pomiješate sve sastojke. Količina koju dobijete će biti dovoljna za jedno nanošenje, a za veću količinu pomiješajte više sastojaka u istom omjeru. Tada pastu za lice možete pohraniti u posudi i čuvati do tri dana u hladnjaku.

Krenizdravo


Reci što misliš!