Lifestyle

#sexfiles

I labavi može da zabavi

I labavi može da zabavi

Oko 150 milijuna diljem svijeta ima problema sa stalnom ili povremenom impotencijom. Ali to nije razlog za odustajanje od spolnog života. Seks je više od penetracije, tvrde stručnjaci.

Muškarci se, baš kao i žene, u starijoj dobi susreću s problemima seksualne prirode. Za razliku od ženskih problema kao što su suhoća, smanjen libido i anatomske promjene na spolnim organima, muški problemi su vidljivi „na prvu“. S erektilnom disfunkcijom u ovom trenutku problema ima više od 150 milijuna muškaraca diljem svijeta, a pretpostavlja se da će taj broj za deset godina biti dvostruko veći. Posljedično, erektilna disfunkcija pogađa i njihove partnerice. Muškarci i žene  liječnicima često postavljaju dolje navedena pitanja. Na njih je odgovorila dr. Laura Berman, suradnica everydayhealth.com portala.

Koji je položaj najbolji za postizanje erekcije?

Erekcija fizički ovisi o dobrom protoku krvi do muškog spolovila. Ne poznajem niti jedno znanstveno istraživanje koje bi potvrdilo da neki položaj potpomaže dolasku krvi do penisa, ali zdrav razum nalaže zaključak da će položaji koji zahtijevaju akrobatska umijeća odvući krv u neke druge dijelove tijela.

Kako zadovoljiti partneričine potrebe, ako ne mogu postići erekciju?

Često o seksu razmišljamo vrlo usko. Postoje brojni načini kako muškarac može zadovoljiti partnericu i pružiti joj orgazam bez upotrebe penisa. To nazivam erotskim načinom bez penetracije. Koristite prste, usne i prije svega maštu.

Moj partner postiže erekciju kada masturbira. Kako to možemo postići u zajedničkim aktivnostima?

Za mnoge je muškarce s erektilnom disfunkcijom uzajamna masturbacija lakša i ugodnija od uobičajenog spolnog odnosa. Čak i ako se samo dodirujete s partnerom, uživajte u seksualnoj energiji koju stvarate. Ako vam je gledanje u partnerove oči za vrijeme ovakvog odnosa pomalo čudno, gledajte u njegove ruke. Ne samo da je uzbudljivo, već vam može pomoći otkriti koje tehnike su najbolje za vašeg partnera.

Kako to da moj partner, koji pati od erektilne disfunkcije, ipak ponekad može postići erekciju, primjerice kad smo na odmoru?

Nikada ne treba zanemariti zdravstvene probleme kao uzrok erektilne disfunkcije, ali ako su oni isključeni, radite na okruženju. Odaberite vrijeme kada ste oboje opušteni i ne trebate žuriti. Ne forsirajte seks ako je jedno od vas umorno ili nervozno. Ako je soba hladna i nije vam ugodno u krevetu, u takvim je uvjetima teže postići i održati erekciju. Tuširajte se prije odnosa kako biste se opustili i pojačali cirkulaciju.

Hoće li nekoliko pića prije seksa opustiti moga partnera i pomoći mu u postizanju erekcije?

Jedno ga piće može opustili, ali previše alkohola može imati poguban utjecaj na erekciju. Trebao bi izbjegavati kofein i nikotin prije seksa. Oba ta stimulansa stežu krvne žile što dodatno pogoršava stanje.


Reci što misliš!