Lifestyle

i kada otići liječniku?

Što znači kada vam utrne neki dio tijela

Što znači kada vam utrne neki dio tijela
Pexels

Osjećaj trnaca može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, točnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Tako tijelo javlja da nešto nije u redu u organizmu

U nekim slučajevima trnci mogu biti praćeni i drugim simptomima, kao što su bol, svrbež, ukočenost i klonulost mišića. Tada su trnci znak oštećenja živaca zbog traumatskih ozljeda ili ponavljajućih stresnih ozljeda. ‘Mravci’ mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije koja može nastati uslijed ugriza krpelja, zatim zbog infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex, kao i toksične izloženosti ili sistemskih bolesti, kao što je dijabetes, objašnjava fizioterapeutkinja Suzana Petrčić iz ABARGO centra, piše 24sata. 

Osjećaj trnaca

Takve ozljede živaca poznate su kao periferne neuropatije zato što zahvaćaju živce udaljene od mozga i leđne moždine, obično u rukama i nogama. Tijekom vremena periferna neuropatija se može pogoršati, a to rezultira smanjenom pokretljivošću, pa čak i invalidnošću.

Osjećaj trnaca može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, točnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Taj osjećaj se javlja kako bi tijelo javilo da nešto nije u redu u organizmu, iako uzroci mogu biti potpuno bezopasni, govori fizioterapeutkinja Petrčić.

Bol u ramenu i trnce u rukama uzrokuje bilo koje oštećenje i kompresija na živce koji se nalaze između kralježnice, ramena, ruke i šake. Najčešći uzrok trnaca u rukama je dugotrajno zadržavanje istog ili neprirodnog položaja ruke.

Trnci tada nastaju jer je cirkulacija u ruci poremećena, no kad vratimo ruku u normalan položaj te je protrljamo, obamrlost i trnci će prestati jer se vratila normalna cirkulacija. Primjerice, može biti rezultat pritiska na živac kad ruka ostane svinuta ispod glave dok spavamo. Ili zbog pritiska na živac kad dugo držimo prekrižene noge.

Simptomi su trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci, gubitak punog osjeta u šaci, bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima, peckanje ili sličan osjećaj u ramenu, ruci ili šaci, slabost mišića ruke. Danas najčešći uzrok ovih simptoma nastaje zbog kompresije i iritacije živca, a uzrok su im zategnuti i skraćeni mišići.

"Prsni mišići su često zategnuti pri sportovima koji obuhvaćaju česte pokrete ramenima prema naprijed, ali još češće zbog sjedećih poslova koje radite najveći dio dana u istom položaju jer su mišići u ramenu i podlaktici u statičkoj kontrakciji da bi mogli sa šakom izvoditi fine pokrete", objašnjava Petrčić te dodaje kako se često zbog lošeg položaja vratne kralježnice tijekom sjedenja javlja mišićni disbalans i zatežu prsni mišići, a istežu vratni te postaju neaktivni i simptomi se samo još više pojačavaju.

Vitamini E, B1, B6 i B12 važni su za normalno funkcioniranje živaca, a ako je narušen njihov balans, to također može uzrokovati trnce. Vitamine b skupine nadoknadite iz kvasca, jetrica, riže, lješnjaka, mesa, jaja i mahunarki.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Kod bilo kojeg oblika trnaca, u rukama ili nogama, važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Simptomi koji zahtijevaju trenutačan odlazak doktoru su slabost i trenutačna paraliza uz trnce u rukama, trnci iznad ozljeda vrata ili kralježnice, tikovi uz trnce, nakratko gubljenje svijesti te gubitak sposobnosti govora, vida ili koordinacije, objašnjava Petrčić. Što se ranije otkrije uzrok i stavi pod kontrolu, manja je vjerojatnost doživotnih posljedica ovog problema.

Bolovi - neće oslabjeti 

Jedan od razloga zašto ljudima toliko dugo treba da dođu na pregled jest što se bolovi znaju pojaviti uslijed uobičajenih radnji - rada na kompjutoru, obavljanja kućanskih poslova ili bavljenja hobijima te time imaju dojam da će bolovi oslabjeti ili uskoro nestati.

Zabrinite se ako se trnci pojave, a imali ste ozljedu

Ako ste nekad davno imali ozljedu ili traumu, poput slomljene ruke ili samo iščašenja, bez obzira na njezinu težinu moglo je doći do ozljede vratnog kralješka koji sad uzrokuje trnce u prstima, upozorava fizioterapeutkinja, piše 24sata. 

Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a dolazi zbog nedostatka vitamina ili loših prehrambenih navika. Također, alkoholizam može dovesti i do alkoholne neuropatije, odnosno oštećenja živčanog sustava.

Najteža posljedica ‘mravinjanja’ je multipla skleroza

Osjećate li slabost praćenu utrnulošću ili senzacijama ‘mravinjanja’ i trnaca, poremećena vam je ravnoteža i koordinacija pokreta, javljaju se dvoslike, vrtoglavice, imate problema s mjehurom, multipla skleroza mogla bi biti krivac za to. Također, trnci u prstima mogu biti i posljedica upale karpalnog tunela.

Trnci po cijelom tijelu možda su znak autoimunih bolesti

Kod autoimunih bolesti trnci se ne pojavljuju samo u rukama i nogama, nego na bilo kojem dijelu tijela. Razlog tome je što bolest napada vlastite tjelesne stanice misleći da su one štetne za tijelo.

Razgibajte se ako predugo sjedite i radite za računalom

Trnjenje u rukama ublažite tako da razgibate ramena kružnim pokretima unatrag. Spojite lopatice, uvucite bradu i izravnajte vratnu kralježnicu. Pa ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.


Reci što misliš!