Lifestyle

evo što kažu znanstvenici

Zašto je prijateljstvo s bivšim u većini slučajeva grozna ideja

Zašto je prijateljstvo s bivšim u većini slučajeva grozna ideja

Ako je prekid bio čist i ako duboko u sebi znate da tu nema spasa, najbolje je da krenete dalje.

Prijateljstvo s bivšim vam se možda u datom trenutku čini kao dobra ideja, ali prema stručnjacima, to rijetko kad vodi ka nečemu dobrome te savjetuju da se u to ne upuštate.

Netko će ostati povrijeđen

- Ako je vaša veza završila zbog nedostatka strasti, više ste ponašali kao cimeri, a ne kao par i romantičnih osjećaja više nema, onda imate dobre šanse za zdravo prijateljstvo. No, ovakvi slučajevi su doista rijetki. U vezi uvijek netko ostane povrijeđen - kažu stručnjaci. Ako ste prekinuli zbog konstantnih svađa, nezrelosti, stalnog flertovanja s drugim osoba, zašto onda mislite da će vam prijateljstvo biti uspješnije!? Neće, tvrde stručnjaci.

-  'Ostanimo prijatelji' je floskula koja se uvijek nekako provuče nakon prekida veze, ali rijetko se ostvari. Oni koji se pak odluče na to, moraju ipak biti svjesni nekih stvari - govori stručnjakinja za veze Lindsay Kriger.

Dodaje da nerijetko jedna osoba još gaji osjećaje te ne želi voljenog bivšeg/u partnera/icu izgubiti iz života. Potajno se nada da će ovaj shvatiti da je prekid bio pogreška i da će se pomiriti.

- Osoba samo riskira da bude opet povrijeđena. Ako je prekid bio čist i ako duboko u sebi znate da tu nema spasa, najbolje je da krenete dalje. Prijateljstvo s bivšim možda vam se čini kako sjajna kompenzacija za izgubljeni odnos. Ali ako još ima osjećaja, nikad nećete krenuti dalje. Ako bivša/bivši pronađe nekog drugog, onaj tko će ispaštati, bit ćete vi -  kaže Lindsay.

Što kažu istraživanja

Istraživači sa Sveučilišta u Kansasu proveli su dva istraživanja kako bi otkrili zašto bivši parovi ostaju prijatelji nakon prekida. Zaključili su da, ovisno o razlozima, neka prijateljstva između bivših partnera traju kraće.

Prvo istraživanje provedeno je na 115 muškaraca i 173 žene kako bi se otkrilo jesu li ostali prijatelji s bivšim partnerom i zašto. Čak 59 posto ispitanika reklo je da su ostali prijatelji s bivšim partnerom.

Istraživači su otkrili da postoje četiri glavna razloga: sigurnost, praktični razlozi, ljubaznost i neriješene romantične želje. Kada bivši parovi ostanu prijatelji iz sigurnosnih razloga, to obično znači da ne žele izgubiti emocionalnu podršku ili savjete te osobe. Praktični razlozi uključuju 'razdvojeno' roditeljstvo, financijski oslonac ili dijeljenje zajedničke imovine.

Drugo istraživanje provedeno je na 241 muškaraca i 293 žena kako bi se otkrilo može li prijateljstvo potrajati. Rezultati pokazuju da takva prijateljstva traju vrlo kratko, a najčešće se raspadaju kad netko stupi u novu vezu.

Psihopatske osobine

Istraživanje na Oakland sveučilištu koje je provedeno 2016. obuhvatilo je 861 ispitanika koji su morali odgovoriti zašto su ostali prijatelji s bivšima,  a nakon toga su ispunjavali upitnik kako bi se utvrdilo imaju li narcisoidne ili psihopatske osobine.

I dok su mnogi ostali prijatelji iz sentimentalnih razloga, još veći broj je bio onih koji su pokazali mračne osobine ličnosti, slične onima koje se mogu naći kod psihopata. Razloge koji su naveli bili su - seks, novac, prilike za izvlačenje informacija…

Budući da su psihopati poznati po sposobnosti da budu šarmantni, njima je lako nastaviti strateški 'odnos' s bivšima još dugo nakon prestanka veze kako bi i dalje izvlačili korist za sebe. Pa ti sad budi pametan…


Reci što misliš!