Lifestyle

#fitness

Najčešće greške koje radimo na treningu, a mogu nas koštati ozljeda

Najčešće greške koje radimo na treningu, a mogu nas koštati ozljeda
Designed by Freepik

Vrlo je bitno biti fizički aktivan, no treba znati mjeru, a nju ćemo najlakše pronaći ako slušamo svoje tijelo

Odlučili ste se dovesti u formu i redovito trenirate. Kako biste povećali učinkovitost i smanjili rizik od ozljeda, obratite pažnju na greške koje možda radite tijekom treninga.

Samo kardio 

Trening snage neće vas pretvoriti u bodybuildera, već će izgraditi mišiće koji će potaknuti metabolizam na rad, pomoći vam da sagorite više kalorija i spriječiti moguće ozljede. Stoga u svoj trening osim kardio vježbi uvrstite i vježbe snage.

Ostavljate trbušnjake za kraj

Uvijek postoji mogućnost da vas nešto prekine u treningu - npr. zazvoni telefon i morate otići. Kako biste bili sigurni da ćete odraditi trbušnjake (jer je snažan trup ključan za pravilno držanje i snagu), rasporedite ih kroz cijeli trening, a u trenucima odmora radite plank i smatrajte to aktivnim odmorom.

Nikada ne odmarate

Više vježbanja, bolji rezultati? Nije baš tako. Ako se pretrenirate, može se dogoditi da vas iscrpljenost vrati dva koraka unatrag. Poštujte tijelo i osigurajte mu redovit odmor od fizičkog napora. Vježbajte pet dana, dva odmarajte.

Uvijek radite isto

Toliko ste u treningu da vježbe izvodite s lakoćom? Nemojte stagnirati, nego promijenite vježbe. Mišići se brzo naviknu na određeni pokret i onda stagniraju, a to nije svrha treninga. Svaka tri do četiri tjedan promijenite vježbe, broj ponavljanja ili težinu izvedbe. 

Fokusirate se na samo jedan dio tijela

Možete napraviti tisuće trbušnjaka i imati pločice na kojima će vam svi pozavidjeti, no nije to cilj vježbanja. Želite li skinuti kilograme, biti vitalni, čvrsti i funkcionalni trebali biste vježbati cijelo tijelo. Isprobajte Tabata trening.

Preskačete zagrijavanje

Nakon što provedete osam sati sjedeći u uredu, a potom se prebacite u automobil ili na kauč, kada dođete na trening ne smijete očekivati da vaše tijelo ode od 0 do 100 u trenu. Trebate ga zagrijati i tako ćete spriječiti ozljede.

Preskačete istezanje

Isto se događa i nakon treninga. Istezanje je jednako bitno kao zagrijavanje i ne smije se preskakati.   


Reci što misliš!