Lifestyle

to mora da je ljubav

Tri efekta ljubavi koja ne možete sakriti

Tri efekta ljubavi koja ne možete sakriti

Kada se zaljubimo, naše tijelo proizvodi kemijske valove neurotransmitera i hormona. Ti kemijski spojevi, koji uključuju dopamin, serotonin, oksitocin, phenylethylamine i adrenalin, kombiniraju se i uzrokuju živahnost, uzbuđenje, dobro raspoloženje i euforiju.

Kada osjetimo početnu privlačnost prema nekome, ti se spojevi počinju lučiti i funkcioniraju gotovo poput amfetamina. Održavaju naše raspoloženje izvrsnim, a osjetila superbudnima.

1. Temperatura nam raste. 

Adrenalin pojačava kucanje srca, čime se pokreću i druge tjelesne reakcije. Pojačano znojenje glasnik je privlačnosti i ljubavi. Ne smijete negativno gledati na znojenje jer je to vaš mali pomagač. Puštanje dodatnih hormona u krvotok mijenja miris vašeg znoja. To će vašeg dragog upozoriti na to da vam je privlačan. Isto se događa i kod vas - miris njegova znoja će vas privući ili odbiti i pomoći vam da odlučite stoji li pred vama zajednička budućnost. Koliko god čudno zvučalo, mirisi koje inače ne povezujemo s nečim ugodnim, kad je o ljubavi riječ, povećavaju međusobnu privlačnost. Jedno istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu Berkeley potvrdilo je navedeno tako što su se mjerile reakcije na muški znoj kod 48 žena. Sve odreda reagirale su pozitivno na svježi muški znoj iskusivši bolje raspoloženje, psihičko uzbuđenje i subjektivno seksualno uzbuđenje.

2. Uzbuđenje zbog poljupca. 

Prirodni kemijski spojevi aktiviraju se dodatno kada se ljubite. Taj čin budi osjećaje naklonosti i uzbuđenja prema partneru. Dok se ljubite, živci na vašem licu prenose poruku od usana, jezika i lica do mozga koji tada reagira produkcijom oksitocina, dopamina, serotonina, adrenalina i endorfina.

3. Sjaj u očima. 

Kemijski spojevi koji nastaju kada vam je netko privlačan, tj. adrenalin u ovom slučaju, odgovorni su za širenje vaših zjenica dok gledate u njega. I ako ste se ikada pitali zašto su večere uz svijeće toliko romantične, rješenje je u fizičkim reakcijama naših tijela. Vaše se zjenice šire da bi se prilagodile mekom prigušenom svjetlu svijeća, čime nesvjesno pokazujete privlačnost partneru, kao i on vama. Kada osjećate leptiriće u trbuhu, srce vam luđački lupa, dlanovi se znoje, a jezik petlja, možda ćete se osjećati pomalo neugodno. Ali ta nervoza je vrlo važna u početnoj fazi veze jer održava iskru strasti živom.


Reci što misliš!