Lifestyle

Propadaju kosa i koža

Zbog pušenja izgledate starije

Zbog pušenja izgledate starije
Pixabay

Mnogima se neće dopasti činjenica da vas pušenje čini starijima, prije svega zbog promjena na koži, zubima i kosi.

Kronično lišava kožu kisikom i hranjivim tvarima zbog čega neki pušači izgledaju blijedo ili imaju neujednačenu boju. Više od 4.000 kemijskih spojeva u duhanskom dimu uništavaju kolagen i elastin, vlakna koja koži daju snagu i elastičnost. Također, pospješuju stvaranje pjega po licu i rukama.

Svi se užasavaju bora oko očiju, koje se pojave prije ili kasnije, no kod pušača se one razvijaju brže i dublje. Na to utječu vrućina od paljenja cigareta te škiljenje zbog dima, dok kemikalije iz udahnutog duhana uzrokuju unutarnje oštećenje struktura kože i krvnih žila oko očiju.

S godinama kosa postaje tanja kod oba spola, a pušenje može ubrzati taj proces. Neke studije su čak pokazale da pušači češće gube kosu, a kod muškaraca svakako postoji dodatni rizik za ćelavost.

Pušenje ne šteti samo izgledu lica, već može utjecati i na figuru. Kako koža gubi svoju elastičnost, dijelovi koji su nekad bili čvrsti mogu se početi opuštati. Istraživači su zaključili kako je pušenje glavni uzrok opuštenih grudi.

​​

Reci što misliš!