Lifestyle

#zdravlje

Akne, prhut, alergije: zašto nam sve koristi propolis?

Akne, prhut, alergije: zašto nam sve koristi propolis?
Thinkstock

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela sakuplja sa cvjetova različitih biljaka. Pčele ga sakupljaju i miješaju sa sekretom svojih žlijezda, enzimski ga modificiraju tako da najvažniji sastav, flavonoidi, postaju aktivni.

Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tokom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih sastavnica, 22 minerala i 7 vitamina.

Ljekovite materije

Propolis sadrži 50 procenata smole, 30 procenata voska, 10 procenata eteričnih ulja, pet posto cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide. Flavonoidi su u najvećoj mjeri zaslužni za njegovo ljekovito djelovanje, piše Dnevni avaz.

Sama reč propolis dolazi iz starogrčkog jezika od reči "pro" (ispred) i "polis" (grad). Naime, grčki pčelari shvatili su da pčele ovo ljepilo koriste za izgradnju zida ispred svoje košnice, pa je ovoj ljepljivoj masi bilo logično dati ovakvo ime.

Pčele ovim ljepilom također zatvaraju i male pukotine u košnicama, ali najvažnija uloga propolisa je dezinfekcija saća prije nego što se mlade pčele izlegu.

Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta se kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.

Znanstvenim je istraživanjima utvrđeno da djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprječava bolesti.

Djelovanje na bakterije

Brojna znanstvena istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko djelovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa...).

U slučaju kad direktno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu mikrofloru.

Ljekovito djelovanje propolisa poznato je u liječenju rana koje teško zarastaju, mnogih kožnih i gljivičnih oboljenja, bolesti uha, upale grla, usne šupljine, ali i u liječenju teških dijareja, čireva, opekotina i uboda.

Propolis zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i liječi dobroćudne tumore. Poznato je da propolis stimulira stvaranje novih ćelija i regenerira oštećeno tkivo.

Kao snažan antioksidans efikasno djeluje protiv slobodnih radikala koji se danas smatraju uzročnicima mnogih pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Rezultati najnovijih istraživanja

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sustav te ima antikancerogeni efekat. Osim toga, ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posljedice starosti, bolesti i liječenja te pomlađuje. Smanjuje i razinu slobodnih radikala te sprječava oksidativni stres.

Ta čudesna tvar ima više od 300 dosad znanstveno ustvrđenih ljekovitih sastavnica. Tinktura propolisa ne samo da dezinficira rane, nego i učinkovito zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom djeluje kao flaster.

Zato bi ga trebao imati svaki kuhar u kuhinji i majstor u radionici kao sredstvo hitne samopomoći, jer mjesta su to čestih ozljeda koje se, do dolaska liječniku, zaliju propolisom.

Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću kruha ako je riječ o dijabetičaru. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača obrambene snage organizma, a znanstveno je dokazano i da sinergijski djeluje s nekim antibioticima.

Upotreba propolisa

1. Kurje oko - Četiri tjedna mažite kurje oko propolisom. Prije mazanja dobro operite kurje oko toplom vodom i neutralnim sapunom.

2. Opekline - Kod opeklina se najbolji efekt postiže se upotrebom hidratantne propolis kreme lokalno, a 10-15 kapi 30-postotne otopine propolisa preporučuje se uzeti oralno.

3. Podiže imunitet - Duže uzimanje tinkture ili sirovog mljevenog propolisa u medu, na kocki šećera ili na korici kruha podići će imunitet te zaštititi od mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti.

4. Daje snagu - Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može ubrzati i olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponira u jetri i postepeno otpušta djeluje na nivo šećera u krvi i održava ga “stabilnim”.

5. Dječje bombone - Alkoholnu otopinu propolisa nakapajte na kockice šećera prekrijte gazom i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da alkohol ispari i dobili ste propolis bombone za djecu.

6. Akne - Za uspješne rezultate potrebno je zahvaćena područja na koži, nekoliko puta dnevno, namazati propolisom. Sličan efekt postiže se i nanošenjem mješavine meda i propolisa.

7. Afte - I afte možete premazati njime. Ukoliko ne prolaze konzultirajte se s liječnikom koji će vam onda propisati terapiju.

8. Prhut - Problem s prhuti javlja se kod masne i na suhoj kosi. Potrebno je koristiti blagi šampon s biljnim sastojcima, a jedan od njih je i propolis. Kosu dobro i dugo ispirati toplom vodom, nježno masirajući vlasište.

9. Stres - Osobe koje redovito uzimaju propolis lakše se nose sa stresom.

10. Energija - Stoljećima sportisti koriste propolis kako bi povećali razinu energije i izdržljivost, a to su karakteristike koje su potrebne i za dobar seksualni život.

11. Za prostatu - Kronični problemi prostate rezultat su nakupljanja slobodnih radikala kisika u sjemenoj tekućini. Oni uzrokuju "opekline" na staničnoj razini, a propolis taj neugodan osjećaj ublažava.

12. Umiruje rane - Propolis je izuzetno efikasan kod čireva, opeklina i uboda.

Stradivarijeve violine i mumije

Propolis pčele stvaraju od biljnih smola. Životinjske uljeze koji uđu u košnicu pčele ubiju te propoliziraju da u njoj ne trunu. I mumije su se nekad radile s propolisom, kao i gudački instrumenti. Čak je i Stradivari svoje violine bojio propolisom.

Jesu li djeca alergična?

Želite li isprobati jesu li vaša djeca alergična, nakapajte im kapljicu ili dvije tinkture propolisa na podlakticu ili potkoljenicu. Ako se u roku od 48 sati ne pojave crvene mrlje ili osip, dijete ga može slobodno koristiti.

Ako se propolis u obliku tinkture daje djeci, bočicu prethodno treba otvoriti i ostaviti da alkohol ishlapi.


Reci što misliš!