Lifestyle

ako ste skloni eksperimentiranju

Četiri odlične alternative za kavu

Četiri odlične alternative za kavu

Postoje odlične zamjene za kavu koje mogu pomoći da se razbudimo, ali bez negativnih posljedica.

Kava je definitivno najomiljeniji jutarnji napitak, no mnogima od nas nerijetko teško pada na želudac i nakon kave osjećamo nagli pad energije.

Srećom, postoje odlične zamjene za kavu koje mogu pomoći da se razbudimo, ali bez negativnih posljedica. 

Cikorija - korijen cikorije ne sadrži kofein, ali je bogat beta karotenom. Štiti jetru i potiče metabolizam, a napitak je popularan jer podsjeća na okus kave. Za razliku od kave koja može potaknuti žgaravicu, cikorija je nježnija. Uz to je izvor vitamina, cinka, magnezija i željeza.

Guarana - posebno popularna zamjena za kavu jer sadrži alkaloid guaranin. Radi se o komponenti koja djeluje identično kao kofein. No, razlika je u tome što se, baš kao kod zelenog čaja, kofein ove biljke sporije apsorbira u krvotok pa se osjećamo bolje i duže 'budni.' Osim toga, guarana dobro djeluje na opće stanje organizma i ubrzava metabolizam.

Maca prah - napitak ove biljke ima brojne prednosti za zdravlje. Maca pomaže u jačanju imuniteta, povećava izdržljivost, pomaže u mršavljenju te poboljšava izgled i zdravlje kože. Posebnost kod mace je što sadrži adaptogen odnosno svojstvo koje pozitivno djeluje na mentalnu izdržljivost, koncentraciju i otpornost na stres.

Zeleni čaj - čajevi su uvijek odlična zamjena za kavu. Zeleni čaj ima dovoljno kofeina da nas razbudi, a u isto vrijeme bolje djeluje na organizam jer se kofein sporije otpušta. Osim toga, zeleni čaj donosi pregršt prednosti za zdravlje i izgled.


Reci što misliš!