Lifestyle

osmijeh liječi

Pozitivan pogled na svijet može se izvježbati

Pozitivan pogled na svijet može se izvježbati
Photo created by jcomp - www.freepik.com

Čak i ako po prirodi niste optimistični, rješenje postoji jer se pozitivan pogled na svijet može izvježbati.

Znanstvenici neprestano pokušavaju pronaći tajnu dugovječnosti. Još uvijek ne znamo krije li se ključ dugog i vitalnog života u genetici, okolišu, prehrani, rekreaciji, psihi ili je kombinacija svega.

Nedavno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences objavljena studija koja je otkrila usku poveznicu između životnog vijeka i stanja uma, odnosno zaključila da optimizam uvelike utječe na dugovječnost. 

Diljem svijeta raste životni vijek, no to nije garancija sretnog života. Stoga se postavlja  pitanje što je to što trebamo činiti kako bismo bili vitalni i zadovoljni pod stare dane.

"Optimizam je svojevrsni psihološki izvor zdravog i spokojnog starenja", objašnjava za portal Inverse voditeljica studije Lewina Lee, profesorica psihijatrije na Sveučilištu Boston. Ona i njezin tim analizirali su podatke 69,744 žena i 1,429 muškaraca te ih pitali smatraju li se optimističnima. Istraživanje je rezultiralo određenim obrascem. 

Žene koje su za sebe rekle da su optimistične češće su bile visoko obrazovane, a rjeđe imale dijabetes tipa 2, od žena koje se ne smatraju optimističnima. Optimistični muškarci češće su imali visoke prihode i manje pili alkohol od pesimističnih muškaraca. I jedni i drugi optimisti bili su fizički aktivni. 

Kad smo kod dugovječnosti, ova je studija pokazala da je optimizam usko vezan s duljim životnim vijekom i kvalitetnijim životom, čak i kod osoba s kroničnim zdravstvenim problemima. 

Jedno od objašnjenja pozitivnog utjecaja optimizma na dugovječnost i kvalitetu života je to da optimisti doživljavaju puno manje oscilacije u raspoloženjima i emocijama što pomaže da se brže oporave od stresa.

Drugo je da optimisti često imaju postavljene ciljeve kojima teže i samopouzdanje za postizanje istih, što im pomaže da usvoje i prakticiraju zdrave navike. 


Reci što misliš!