Lifestyle

#savjeti

Najučestalije greške prilikom mršavljenja

Najučestalije greške prilikom mršavljenja
Pexels

Ako nikako ne uspijevate izgubiti kilograme, pitajte se slijedite li zastarjele savjete. Provjerite činjenice i počnite mršavjeti na pravi način

Vaši kilogrami ne idu dolje? Ako je tako, niste sami. Prema istraživanju tvrtke Marketdata Enterprises, prosječni zapadnjak isprobava dijetu četiri do pet puta godišnje. Pritom često ulazi u začarani krug. Nakon nekog vremena obeshrabrit ćete se jer nema rezultata i to vam može smanjiti motivaciju. Ove nove spoznaje o prehrani trebale bi vam pomoći.

DIJETALNA GREŠKA BR. 1: Ograničavanje na mini obroke

Ovo ste čuli milijun puta: mali, česti obroci pomažu vam da smršavite jer pokreću metabolizam i kontroliraju apetit. No podijelite li plan o 1200 kalorija dnevno na šest obroka, počet će vam kruliti u želucu, što bi moglo dovesti do kratkog spoja. Za osjećaj sitosti potrebni su vam proteini, vlakna i ugljikohidrati u svakom obroku, a to je teško postići sa samo 200 kalorija. U većini slučajeva na kraju se prejedamo prakticirajući male obroke – žličica bademova maslaca lako se pretvori u tri žličice. Osim toga, budući da vas čeka više odluka o hrani, vaša je snaga volje u stalnim problemima.

DIJETA NA POPRAVKU

Isplanirajte tri poštena obroka dnevno. Veća je vjerojatnost da ćete se držati prehrambenog plana koji je jednostavan – planiranje šest zdravih obroka je naporno. I kada već planirate, kaloričnije obroke pojedite ranije. Studija objavljena 2013. godine u Obesityju utvrdila je da osobe čiji je najobilniji obrok doručak imaju dvostruko veću vjerojatnost da smršave i stanje struk nego oni koji kalorije ‘čuvaju’ za večeru.

DIJETALNA GREŠKA BR. 2 Uvijek iste namirnice

Ovaj je savjet naglo postao popularan kada je jedna studija iz 2011. godine pokazala da žene koje jedu tjesteninu sa sirom svaki dan u tjednu unose stotinjak kalorija manje svaki dan nego inače. Međutim, novija studija otkrila je da osobe koje su na dijeti i koje strogo broje kalorije pa se ograniče na dvije vrste nezdrave hrane ne mršave brže od onih koji jedu što god požele.

DIJETA NA POPRAVKU

Ne ograničavajte se. Eksperimentiranje s različitim voćem i povrćem, možda vas to potakne da ih jedete češće. Varirajte i proteine – mnogi od nas rijetko jedu izvrsne namirnice, poput ribe i mahunarki.

DIJETALNA GREŠKA BR. 3: Svakodnevno vaganje

Redovito provjeravanje stanja na vagi nekoć se povezivalo s boljim pregledom mršavljenja, no moguće je i pretjerati. Jedna studija objavljena u Journal of Obesity ustanovila je da žene imaju manje koristi od svakodnevnog vaganja nego muškarci. Hormonske promjene utječu na zadržavanje vode, pa je teško precizno očitati stanje. Osim toga, težina je ženama puno emotivnija tema. Nezadovoljavajuća brojka nekoga će nagnati da se zapita ‘Pa zašto se onda trudim?’

DIJETA NA POPRAVKU

Stanite na vagu otprilike jednom tjedno – što je dovoljno da ostanete na dobrom putu, prema studiji iz Plos One. Srijeda je dobar dan za vaganje, tvrde finski istraživači, jer većina nas dobiva na težini tijekom vikenda, a zatim mršavimo tijekom tjedna.

DIJETALNA GREŠKA BR. 4: Skidanje kilograma vježbanjem

Jedite manje, krećite se više – to je osnovni savjet. No te dvije strategije nisu jednako učinkovite. Za oko 80 posto gubitka težine zaslužna je dijeta, a za 20 posto vježba. Sagorijevanje kalorija vježbanjem nije dovoljno da bi se poništile loše prehrambene odluke. Prosječna osoba trebala bi hodati 56 km kako bi sagorjela 3500 kalorija, koliko je potrebno da bi se izgubilo pola kilograma.

DIJETA NA POPRAVKU

Budite aktivni i uvedite reda u prehranu. Žene koje prakticiraju oboje gube više kilograma od onih koje su se odlučile za jedno ili za drugo, pokazalo je istraživanje. Vježbanjem stvaramo bolju sliku o sebi i svojem tijelu, a to nam pomaže da se pridržavamo dijete i plana vježbanja.

KAKO JESTI MANJE?

ZAOKUPITE MISLI IGRICOM

Prema studiji koju je objavio časopis Appetite, osobe koje su tri minute igrale Tetris brže su gubile osjećaj gladi od onih čija je pažnja bila neometana. Često vizualiziramo glad, a aktivnosti koje stimuliraju um skreću nam misli sa sanjarenja o kolačima.

RANIJE POĐITE NA POČINAK

Manje vremena provedenog zatvorenih očiju pojačava osjećaj gladi, kaže studija Klinike Mayo, prema kojoj osobe koje pate od nesanice dnevno unesu 549 kalorija više nego oni koji su se dobro naspavali. Prema smjernicama Nacionalne zaklade za spavanje, trebali bismo svake noći odspavati sedam do devet sati.

JEDITE ŠARENIJE

Kada je hrana u kontrastu s bojom tanjura, običavamo jesti manje, tvrdi istraživanje Sveučilišta Cornell. Naime, pojest ćemo više tjestenine i umaka kada su nam posluženi, primjerice, na crvenom tanjuru, a manje kada ih dobijemo na bijelom tanjuru, na kojem se bolje vidi veličina porcije.

UGASITE TELEVIZOR

Gledanje TV reklama za hranu mogu nas potaknuti da skoknemo do hladnjaka, tvrdi studija objavljena u časopisu Health Psychology. To nam je savršen izgovor da večer provedemo uz programe bez reklama ili, još bolje, uz dobru knjigu.


Reci što misliš!