Lifestyle

#hitrecept

Mlijeko od lješnjaka možeš pripremiti i kod kuće

Mlijeko od lješnjaka možeš pripremiti i kod kuće
Designed by Freepik

Lješnjak je namirnica koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirovi, pečeni, posoljeni i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko!

Baš kao i bademovo, mlijeko od lješnjaka ima blagi, orašasti okus – koji pomalo podsjeća na nougat kremu. S njim možeš začiniti ukusni cappuccino ili slatki desert. Čak i kad ga piješ samo, ovo mlijeko svojim ugodnim okusom ne ostavlja ravnodušnim.

Domaće mlijeko od lješnjaka u hladnjaku može stajati dva dana! 

Sastojci (šalica od 2 dcl):

  • 1 šalica lješnjaka
  • 3-4 šalice vode
  • 5 nasjeckanih datulja
  • prstohvat soli
  • malo vanilije ili kardamoma po želji
  • gaza za cijeđenje

Priprema:

  1. Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datulje i preliti toplom vodom.
  2. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći. Dodati sol i začine i još jednom sve dobro izblendati.
  3. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
  4. U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept za kolače.

Reci što misliš!