Lifestyle

#zdravlje

Kruška, jabuka ili pješčani sat? Oblik tijela upozorava nas kojih bi se bolesti trebali čuvati

Kruška, jabuka ili pješčani sat? Oblik tijela upozorava nas kojih bi se bolesti trebali čuvati
Freepik

Studije su pokazale da osobe koje imaju određenu građe tijela najčešće imaju i slične zdravstvene tegobe.

Provjerite kojem tipu građe pripadate i saznajte kojih biste se bolesti trebali čuvati.

Građa u obliku jabuke

Riječ je o tijelu okruglastog oblika s nevelikom razlikom u bokovima, struku i grudima. Naglašene grudi i trbuh prati ravna stražnjica. Osobe koje imaju ovu vrstu građe debljaju se najviše oko trbuha gdje im se skuplja višak masti. Isto tako, slaba točka su im i unutrašnji organi abdomena. Istraživanja su pokazala da kod ovog tipa postoji pojačan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2. Istraživanja su također pokazala da je debljina u trupu rizičnija za žene u postmenopauzi.

- Izgledi da se kod osoba s normalnim indeksom tjelesne mase (BMI), ali s previše trbušnog razviju srčani problemi dvostruko su veći nego kod pretilih ljudi koji nemaju tzv. "rezervnu gumu" oko struka. Ako imate masnoće oko trbuha i one nadmašuju veličinu vaših bokova trebali biste posjetiti liječnika da procjeni kardiovaskularni rizik i distribuciju masti. U takvim slučajevima cilj mršavljenja treba biti gubitak trbušnog sala, a ne isključivo tjelesne težine - kažu stručnjaci.
 
To se može postići vježbanjem, smanjenjem sjedilačkog načina života, hodanjem po stepenicama, izlaskom iz tramvaja koju stanicu prije kuće, jačanjem mišića i reduciranjem unosa rafiniranih ugljikohidrata.

Građa u obliku kruške

Bokovi su znatno širi od grudi i ramena, jaka bedra, uska ramena i male grudi. Osobe s ovom tipom građe najčešće imaju problema s venama, zglobovima i koljenima jer im je sva težina smještena u donjem dijelu tijela. Bolesti srca ih rjeđe pogađaju.

Građa u obliku pješčanog sata

Grudi i bokovi su široki, a struk izuzetno uzak. Dobra vijest za ove osobe je ta da se debljaju i mršave ravnomjerno te najčešće imaju dobre zdravstvene predispozicije.

Debljina će s druge strane povećati zdravstvene rizike. Studije su pokazale da su osobe s ovim tipom građe sklonije reumatoidnom artritisu i bolestima štitnjače.


Reci što misliš!