Lifestyle

#zdravlje

Idu li zajedno kava i povremeni post?

Idu li zajedno kava i povremeni post?
Pexels

Crna kava bez šećera je dozvoljena jer gotovo da i nema kalorija, odnosno sadrži tek dvije do tri kalorije po šalici

Isprekidani ili povremeni post trenutno je jedna od popularnijih metoda mršavljenja, a to zapravo podrazumijeva izbjegavanje hrane u periodu od 16 ili više sati, što bi primjerice značilo preskakanje večere i doručka. No, smijemo li tijekom posta piti kavu?

Na ovo pitanje za portal Woman's Health odgovorila je dijetetičarka Barbie Boules. Kaže, crna kava bez šećera je dozvoljena jer gotovo da i nema kalorija, odnosno sadrži tek dvije do tri kalorije po šalici.

Ali kada u nju dodamo šećer, mlijeko ili vrhnje kalorijska vrijednost penje se od 16 pa do čak sto kalorija po šalici.

Crna kava može biti dobar način da sami sebe zavaramo i olakšamo si post, no ona mora ostatio crna i gorka kako bi post imao smisla. Jer što više kalorija unosimo u organizam, to će ih manje "goriva" tijelo koristiti iz glukoze pohranjene u masnim stanicama. 

Ispijanje kave za vrijeme posta dozvoljeno je samo kavopijama jer će termogenički efekt biti minimalan, piše Metro.

Nikako nije preporučljivo početi piti kavu zato da utažimo glad. 

Ako niste ljubitelj kave, u vrijeme kada ne jedete možete piti vodu ili nezaslađeni čaj. Ako vam treba nešto da vam zavara mozak, poslužite se starim trikom i grickajte kockice leda. Pomoći će da izdržite period bez hrane. No, ako teško podnosite post i nikako se na njega ne možete naviknuti, nemojte se mučiti.

Postoje brojni drugi načini za mršavljenje, a nadaleko je najbolja raznolika sezonska prehrana, puno vode i redovita rekreacija. 


Reci što misliš!