Važan za hormone štitnjače
Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink
Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.
Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.
Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.
Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.
Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.
Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku
1. akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
3. respiratornih i gastrointestinalnih problema
4. gubitka apetita
5. letargičnosti
6. gubitka kose
7. sporog zarastanja rana
8. opadanja kose
S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica, piše Zadovoljna.hr.
10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)
4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)
6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
7. Jaja
8. Cjelovite žitarice
9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
10. Tamna čokolada
Izdvojeno
-
Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava u ponedjeljak, 29. travnja, u HNK Zadar s početkom u 20 sati, ne propustite pogledati hvaljenu plesnu predstavu Gran Bolero, u koreografiji španjolskog umjetnika Jesús Rubio Gama, te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske EN-KNAP Grupe.
-
Od ponedjeljka 22. travnja do ponedjeljka 3. lipnja vremenu od 15 do 17 sati održat će se niz online seminara. ICOM - Marche i Università Politecnica delle Marche organiziraju drugo izdanje webinara pod nazivom Muzeji budućnosti: Digitalna transformacija između tehnologije i identiteta.
-
Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.
-
Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.
Reci što misliš!