Lifestyle

#ženskikantun

Psiholog objašnjava koliko na ženin izbor muškarca utječe njezin odnos s ocem

Psiholog objašnjava koliko na ženin izbor muškarca utječe njezin odnos s ocem

Ono što privlači pažnju psihologa jest koliko svi očevi, prisutni i odsutni, utječu na odgoj kćeri. Roditeljstvo uključuje ponašanja, mehanizme i misli koji se nesvjesno razvijaju kod djece tijekom odrastanja. I na kraju koliki utjecaj imaju na složenu odluku izbora partnera.

U svojoj knjizi "Between Fathers & Daughters: Strengthening & Rebuilding Relationships" psihologinja Linda Nielsen objašnjava koliko očeva prisutnost utječe na život djeteta. Nielsen pokušava pokazati kako roditelji utječu na odluke svojih kćeri kada su u pitanju karijera, ukus i školovanje. Posebno naglašava kako prisutnost ili odsutnost ocu mogu utjecati na odluke koje će kćer kasnije donijeti u vezi s romantičnim vezama. 

Prisutnost oca znači samopouzdanje

Nielsen objašnjava da otac koji je prisutan i njeguje nježnu i sigurnu vezu s kćerkom utječe na nju da traži intimnost i vjernog partnera. Jedna od najčešćih karakteristika žena koje su imale privržene roditelje je odlučnost prilikom donošenja svojih odluka. A s tim dolazi i samopouzdanje. Ne postoji strah od izražavanja mišljenja ili odbijanja loših kandidata.

Roditeljska ljubav sprječava donošenje loših odluka

S druge strane, odsutnost oca negativno utječe na karakter djevojčice. Žene koje imaju slab i nestabilan odnos s ocem vjerojatnije će odabrati partnera s kojim će imati više sukoba. Nedostatak sigurnosti i samopouzdanja može ih natjerati da se osjećaju više napadnuto. Stoga na kraju stvore odnose u kojima sebe doživljavaju kao inferiorne.

Nezadovoljstvo postaje uobičajeno

Nielsen opisuje kako očevi utječu na odnose svojih kćeri koristeći zanimljivu i korisnu metaforu da jasnije shvatite ideju. Imati zdravu vezu s ocem znači ići na tržište punim želucem. Odlučit ćete s više strpljenja i birati zdravije opcije.

S druge strane, loša veza s ocem znači da na tržište idete s praznim želucem. Kupujete prvo što nađete, bez obzira je li dobro za vaše tijelo ili ne.


Reci što misliš!