Lifestyle

posjetite kličevicu

Stara kamena utvrda kod Benkovca skrivena u borovoj šumi savršeno mjesto za opuštanje

(VIDEO) Tople listopadske dane šteta je ne iskoristiti za "đir" - ne morate ići daleko po odmor u prirodi ili potragu za povijesnim znamenitostima. Naš današnji prijedlog je utvrda Kličevica.

Utvrda Kličevica nalazi se u neposrednoj blizini auto ceste Zadar-Split, pa je svi koji jure tom prometnicom u pravcu Splita mogu nakratko vidjeti ako malo prije izlaza za Benkovac svrnu pogled nalijevo.

Kličevica se nalazi na povišenom položaju ispod kojeg žubori, barem u proljeće, istoimeni potok. Stanovnici su, dakle, imali izvor svježe vode odmah ispod zidina.

b60c7062079558fe03c037842a592d41.jpg?v=2Do utvrde se iz Benkovca stiže cestom prema Zadru ako se koji kilometar nakon izlaza iz Benkovca skrene lijevo - asfaltirani put vodi preko željezničke pruge, a malo zatim nestaje, a nastavlja se neasfaltiranim putem, malo po čistini, a malo kroz borovu šumu.

Put do utvde obilježen je turističkom signalizacijom. Utvrdi se prilazi šumskom stazom s njene stražnje strane kojom dominira moćna, visoka okrugla kula na sjevernom uglu. Ispred južnog zida utvrde nalazi se mala čistina, ispod koje je strmi spust do potoka. Ovdje je i ulaz.

02fdc291119d7f4fd9ed133b1f37db32.jpg?v=2Povijest

Kad je ugarski kralj Ladislav Napuljski 1409. prodao Veneciji Dalmaciju za 100.000 dukata, benkovačko područje našlo se odjednom na granici između mletačke Dalmacije i Hrvatske koja je bila u sastavu Ugarskog kraljevstva. Sagradili su je Kurjakovići sredinom 15. stoljeća, a njena lokacija odmah je postala predmetom spora sa Venecijom, koja je gradnju ove utvrde doživjela kao diektnu prijetnju svojim ekspanzionističkim interesima.

Stoga su poduzeli i odgovarajuće korake - urgirali kod ugarskog kralja Matije Korvina da se gradnja zaustavi. Međutim, nadolazeća prijetnja od sve češćih prodora Turaka utjecala je na dovršetak izgradnje. Čak štoviše, gradnja sličnih obrambenih objekata intenzivirala se, pa su tako sagrađene i utvrde Benković, Perušić i Polača, a i sami Mlečani su na svojoj strani utvrdili Vranu i Nadin. Međutim, Turci su ih do 1538. sve osvojili.

Stanje

Lokalitet utvde Kličevice uređen je i održavan, sagrađena su odmorišta i postavljena turistička signalizacija i info table. Sve skupa je rezultiralo, da je prostor utvde danas jedno od omiljenih izletišta ljudi iz ovoga kraja i stranih i domaćih gostiju.


Reci što misliš!