Lifestyle

diy

Sve što trebate znati o bojanju kose kod kuće

Sve što trebate znati o bojanju kose kod kuće

Iznosi koje ponekad profesionalni frizerski saloni traže za bojenje kose svakako vas može potaknuti da kosu bojite u kućnoj radinosti. Donosimo vam glavne greške koje ljudi rade kod bojenja kose i kako ih izbjeći.

1. Biranje boje kose na osnovu fotografije na kutiji 

Prvi korak je izabrati koju boju kose želite, ali morate imati na umu da je najčešća greška koju možete napraviti da mislite kako će boja ispasti identična fotografiji na kutiji. 

Svatko ima drugačiju kosu, tako da ako istu boju primijenite na tri osobe nećete dobiti tri identične obojene glave. Ako birate boju na osnovu uzoraka iz kataloga vodite računa da ti uzorci pokazuju kako boja izgleda kada se primijeni na bijelu kosu.

Zato morate voditi računa koliko vam je kosa tamna i da je jedini mogući rezultat kosa za tri nijanse svjetlija od vaše prirodne kose. Ako imate tamnu kosu poput Selene Gomez, a želite da bude plava poput kose Miley Cyrus to vam neće poći za rukom kod kuće. 

2. Nesvjesni odabir potencijalno štetne boje

Moguće je da boja koju ste kupili u trgovini ima sastojke koji ne reagiraju dobro s profesionalnim bojama za frizerske salone. 

Poneki brendovi sadržavaju metalne boje i ako na njih primijenite izbjeljivač može doći do lude kemijske reakcije. Ako je kosa još umotana u foliju može se početi i dimiti, ispričala je jedna frizerka za Huffington Post.

3. Krivo nanošenje boje na kosu

Kada boje kosu kod kuće žene većinom krenu prema dijelu kose koja im okružuje lice jer je do nje najlakše doći. Problem je što taj dio naše kose drugačije reagira na boju od ostatka, pa će ispasti tamniji. 

Česta greška je i apliciranje boje na cijelu glavu umjesto samo na izrast. Ako primjenjujete boju na cijelu glavu svaki put to može rezultirati tonovima koji izgledaju neprirodno. "Boja na boju" potamnit će kosu. S druge strane primjenjivati izbjeljivač na već izbjeljenu kosu može dovesti do pucanja kose. Kako bi izbjegli ove probleme kada bojite već obojenu kosu pokrijete samo korijene i izrast. 

4. Vodite računa o vremenu bojenja 

Ako boju isperete prerano neće se primiti, a ako je ostavite predugo može se dogoditi da vam dijelovi kose budu tamniji, a drugi dijelovi svjetliji.

5. Izbjeljivanje kose

Izbjeljivanje kose je najintenzivniji kemijski proces kojem se kosa može podvrgnuti. Kada to radite kod kuće puno stvari može poći po krivu. Umjesto plave možete dobiti narančastu kosu ili čak može i ispasti. Svi profesionalci ističu kako ovaj proces ipak trebate prepustiti njima. 

6. Tamnjenje kose

Apliciranje boje na kosu koja je posvjetljena ili izblajhana krije mnoge zamke jer je izblajhana kosa poroznija pa možda neće jednako reagirati na boju kao prirodna kosa koja nije tretirana. Većinom se dogodi da takva kosa bude tamnija na vrhovima, a svjetlija oko korijena. Uvijek postoji i mogućnost da završite sa zelenim ili plavim tonovima boje na kosi. I u ovom slučaju preporučuje se odlazak kod profesionalaca.

Iako na prvu bojenje kod kuće može biti privlačno zbog uštede, ako je riječ o kompliciranijoj kosi popravak bi vas mogao stajati i skuplje nego da ste odmah otišli u frizerski salon.


Reci što misliš!

 Izdvojeno