Lifestyle

laku noć

Jabuka i kivi za kvalitetniji san

Jabuka i kivi za kvalitetniji san
Pixabay

Poslednji obrok najbolje je jesti dva do tri sata prije spavanja. Međutim, 'Harvard Health Publishing' navodi da su kriška sira i jabuka pola sata prije spavanja dobar primjer hranjive grickalice koja će zadovoljiti apetit do jutra.

Jabuke su odličan izvor vlakana, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Ilinois. Sadrže vitamin A, vitamin C, kao i kalij, fosfor, željeza i kalcija. Priodno su niskokalorične pa su odličan i zdrav izbor za 'noćnu užinu.

Studija iz rujna 2016. godine u časopisu "EXCLI" sugerira da jabuke, kao i drugo voće i povrće, sadrže protuupalna i antidijabetička svojstva. Svakodnevna konzumacija jabuka povezana je sa zaštitom od niza bolesti, uključujući asmu i prevenciju nekoliko vrsta raka, piše Livestrong.com.

Jabuke mogu pomoći u reguliranju tjelesne težine, usporiti starenje i pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti te kardiovaskularnih bolesti, navodi studija. Posebno se naglašava važnost konzumiranja jabuke s korom prije spavanja. Oprilike polovina sadržaja vitamina C nalazi se odmah ispod same kore.

Ali jabuka nije jedino voće koje je dobro za san. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu "Advances in Nutrition", najbolje voće koje možete jesti prije spavanja je kivi. Konzumiranje dva ploda kivija sat vremena prije spavanja poboljšava odmor kod ljudi s poremećajima spavanja i kvalitetu sna kod zdravih ljudi.


Reci što misliš!