Lifestyle

#kužina

Kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?

Kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?
Pexels

Krumpiri su jedna od temeljnih namirnica u kuhinjama diljem svijeta jer su pristupačni, odličan izvor ugljikohidrata te se mogu pripremati na gotovo neograničen broj načina - mogu se peći, kuhati, od njih se mogu raditi tijesta, juhe i kolači.

No, kada je riječ o čuvanju krumipira, situacija je delikatnija. Ako ga dobro ne skladištimo, ne mogu potrajati više od dva tjedna. Uz ovih nekoliko savjeta produljite vijek krumpiru i sačuvajte mu dobar okus.

Mračna mjesta

Kako bismo spriječili da krumpiri proklijaju treba ih držati dalje od sunčevog svjetla, na hladnom i mračnom mjestu. Ostava, podrum ili drveni sanduk na balkonu dobro su mjesto za čuvanje krumpira.

Na suhom

Ukoliko ste krumpir donijeli iz trgovine u plastičnoj vrećici, odmah ga prebacite u kartonsku kako ne bi došlo do stvaranja vlage i truljenja. Još je bolji izbor košara kroz koju će strujati zrak.

Izbjegavajte hladnjak

S obzirom da krumpir voli niže temperature, pomislili bismo da će mu u hladnjaku biti sasvim dobro, no nije tako. Naime, ako se čuva na temperaturi nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva škrob iz krumipra pretvara se u šećer što rezultira diskoloracijom i promjenom okusa.

Podalje od luka

Ni luk se kao ni krumpir ne čuva u hladnjaku pa bi se lako moglo dogoditi da ih stavite u istu košaru, što nije dobra ideja. Krumpir bi trebalo držati podalje od luka jer plinovi iz luka mogu potaknuti brže truljenje krumpira, piše RTL.hr.


Reci što misliš!