Lifestyle

jeste li znali

Sedam namirnica koje mogu biti opasne po zdravlje, a često ih jedemo

Sedam namirnica koje mogu biti opasne po zdravlje, a često ih jedemo
Thinkstock

Bez hrane nema života, no neka hrana skraćuje život. Ovo su namirnice koje bi trebalo izbaciti iz prehrane jer povisuju tlak i kolesterol, uzrokuju kardiovaskularne bolesti, neplodnost, dijabetes...

Konzervirana rajčica

Možda vam nikada ne bi palo na pamet, no u konzervi rajčice krije se velika opasnost za zdravlje. Osim što obiluje šećerom, u konzerviranoj rajčici nalazi se opasni spoj BPA - sintetski estrogen koji može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. U rajčicu dospijeva iz premaza kojim je obložena unutarnja stjenka konzerve. Koristite je umjereno, ne pretjerujte.

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi tradicionalno se nalaze na jelovnicima s naših prostora. Bilo da je riječ o predjelu ili klasičnom sendviču koji ćemo pojesti za doručak, šunka je neizostavna. No, ukoliko nemate domaće suhomesnate proizvode, bilo bi dobro zaboraviti na njih. Naime, oni industrijski obiluju nitritima, soli, konzervansima i pojačivačima okusa te brojnim drugim aditivima koji povećavaju rizik od kancerogenih bolesti, srčanih problema, dijabetesa pa čak i poremećaja u ponašanju kod djece, donosi RTL.hr.

Rafinirano biljno ulje

Većina ljudi u kuhanju koristi rafinirano biljno ulje, no trebalo bi ga trošiti u što manjoj mjeri jer sadrži opasne trans masti koje su okidači za kardiovaskularne bolesti, pretilost, kancerogene bolesti i demenciju. Posegnite za zdravijom inačicom poput hladnih prešanih ulja, svinjske masti i maslaca.

Čips

Gušt je sjesti navečer pred TV, gledati dobar film i grickati čips. No, hrana bogata škrobom koju pržimo u dubokom ulju sadrži kancerogeni i neurotoksični spoj akrilamid. Kako biste izbjegli akrilamid, krumpir termički obrađujte na temperaturi do 120 Celzijevih stupnjeva. Ako pak pečete pomfrit, pecite ga do svijetložute boje jer će tada sadržavati manju količinu ovog opasnog spoja.

Umjetni zaslađivači

Ako mislite da ste nešto dobro učinili za sebe jer ste šećer zamijenili umjetnim zaslađivačima, grdno se varate. Ispada da su oni čak i gora opcija. Istina, sadrže manji broj kalorija, no povećavaju rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, metaboličkog sindroma i bolesti srca. Najpopularniji i najopasniji je aspartam (E951) koji se nalazi u mnoštvu prehrambenih proizvoda.

Mliječni proizvodi

Da, mlijeko je pro što jedemo kada dođemo na svijet, no ono majčino uvelike se razlikuje od kravljeg. Postoji i izreka koja kaže da se mlijeko siše, što bi značilo da je dobro za dojenčad, no ne i iza odrasle ljude. Osobito ne ovo kravlje današnje koje je zbog hiperprodukcije puno antibiotika. Mlijeko i mliječni proizvodi povezani su s manjkom nutrijenata u tijelu, migrenama, artritisom, rakom, alergijama i astmom.

Energetske pločice

Energetske pločice možda su potrebne sportašima koji trebaju brzi porast energije, ali ako to niste vi, pokušajte odoljeti ovim ukusnim kalorijskim bombama. Sadrže puno šećera, kukuruzni sirup, konzervanse i trans masti. Dakle, ovo su uglavnom slatkiši koji su prepuni kalorija, šećera i umjetnih sastojaka, piše RTL.hr.


Reci što misliš!