Lifestyle

za sve je kriva Kendall Jenner

'Sadfishing': novi zabrinjavajući trend preplavio je društvene mreže

'Sadfishing': novi zabrinjavajući trend preplavio je društvene mreže
Instagram

Kako prepoznati što je pravi poziv u pomoć, a što je samo traženje pažnje i lajkova?

Ako ste često na društvenim mrežama, onda ste zasigurno primijetili kako sve više celebrityja bez zadrške govori o svojim osobnim problemima, unutarnjim borbama, nesigurnostima, kompleksima...

I nije trebalo proći puno vremena da nastane i novi internetski sleng nazvan 'sadfishing' (eng. sad - tužan; fishing - pecanje) koji se koristi kako bi opisao ponašanja pojedinca koji preuveličava svoje emocionalne probleme, a sve s ciljem da privuče pažnju i stekne simpatije i suosjećanje na društvenim mrežama.

Samopromocija

Ovu frazu prvi je upotrijebio britanski Metro i to nakon što je reality zvijezda i manekenka Kendall Jenner (24) na Instagramu 'ogolila dušu'. Naime, svojim je pratiteljima otvoreno govorila o borbi s aknama i o tome kako je nekoć bila tjeskobna, nesigurna i da je znala danima plakati. Na kraju se ispostavilo da je sve samo marketinški trik za kampanju brenda koji pomaže u borbi protiv akni...

Pjevač Justin Bieber, pjevačica Ellie Goulding i glumica Shay Mitchell također su neki od primjera korištenja ovog fenomena u svrhe samopromocije.

Što kažu stručnjaci

Studija kompanije Digital Awareness UK (DAUK) kaže da je 'sadfishing' jedan od onih trendovima koji šteti samopouzdanju tinejdžera, pri čemu je mladima koji se suočavaju sa stvarnim poteškoćama u mentalnom zdravlju mnogo teže tražiti pomoć i podršku putem društvenih mreža. Jer na kraju krajeva kako prepoznati što je pravi poziv u pomoć, a što je traženje pažnje i lajkova?

- Objavljivanjem poruka o svojim emocionalnim problemima mladi se izlažu riziku da možda neće dobiti odgovor koji žele. U našem istraživanju u kojem je sudjelovao više od 50.000 djece, našao se veliki broj onih koji su se zbog 'sadfishinga' osjećali napadnuto. Tražili su podršku, a dobili su osudu, odnosno kritiku da su samo željni pažnje - kažu znanstvenici.
 
Oko ovog fenomena uključili su se i psiholozi.

- Nema načina da znate je li vaš prijatelj zaista pati ili je u krizi ili samo traži pažnju, pogotovo ako niste profesionalac. Zato bi svaki alarmantni post trebalo shvatiti ozbiljno - napominje dr. Jelena Kecmanović, klinički psiholog.

Kad prijatelj koji obično ne objavljuje ništa dramatično, to učini - to može biti znak da osoba treba podršku i pomoć.


Reci što misliš!